Снимка: архив, Булфото

Заведенията в Студентския град няма да могат да работят след 22 часа. Това предвиждат приетите на първо четене поправки в Закона за висшето образование.

Забраната важи за нощните заведения, които се намират в имоти, държавна собственост, т.е. собственост на ВУЗ-овете.

Предложението за поправка в закона е на група народни представители, сред които са председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков и депутатите Ивелин Николов, Веселин Николов, Алиосман Имамов, Ивайло Тошев.

„Категорично се прие забраната заведенията, които са в имоти държавна собственост, да имат работно време до 22 часа”, обясни Огнян Стоичков.

Няма висше училище в Студентски град, което да не е отдало свое помещение за нощно заведение, допълни председателят на парламентарната образователна комисия.

Ако промените бъдат одобрени и при второто гласуване на закона, те ще влязат в сила след 6-месечен гратисен период.

Стоичков обясни, че промяната на правилника е направена, като законодателите са търсили баланс между държавата и частния интерес, така че заведенията да съкратят работното си време или да прекратят договорите с университетите, добави той.

Депутатът обясни, че е била направена справка с областния управител на София и ВУЗ-овете, която е показала, че голяма част от договорите за отдаване под наем изтичат в края на годината.

„По-голяма част от договорите - 85%, изтичат в края на тази година. Балансирали сме и този интерес. Да не се окаже, че сме подписали договор за 2 години и да не се окаже, че изведнъж законът ни накърнява нашата частна инициатива“, добави Стоичков.

Законът не забранява работата на нощните заведения, които се намират на територията на частни обекти.

Условието в този случай е дискотеката, попфолк клубът, казината и игралните зали да се намират поне на 100 метра от студентско общежитие.

По отношение на игралните зали и казина, които не отговарят на новите условия, е предвиден преходен период до изтичане на лиценза им, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

Между първо и второ четене ще има промени, но ПГ на ГЕРБ застава зад текстовете, обяви Румен Стоилов от управляващото мнозинство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase