Миналата седмица бяха организирани няколко протеста. Снимка: Булфото
fallback

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

Oще по темата

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Чиновник

преди 11 години

Много прости хора има. Това, че сега искат пари от хората в центъра, за да си паркират колите пред домовете, означава само, че скоро ще започнат да искат от всички. И тогава тези, които сега се радват ще плачат и ще съжаляват, че не са подкрепили съгражданите си.

84

вносител предложение

преди 11 години

Изнесете всички министерства, агенции и т.н. в бившия царски двор"Врана" и въпросите с паркирането в центъра на СОФИЯ ЩЕ ОТПАДНАТ!

83

Анонимен

преди 11 години

Sobstvenizite na jilishta niamat notarialen akt za ulizata, a samo za doma si. Zashto togava imame pretenzii, che ni se otnema pravoto na parking, sled kato niamame kakvoto i da e pravo vurhu imot koito ne e nasha sobstvenost? Tova, che obshinata e davala da se parkira bezplatno do sega v nikakuv sluchai ne oznachava, che sega niama pravo da iziskva da i se plashta. Lichnata kola ne e problem na obshtinata, a nasha. Goreposochenite argumenti sa sreshtu nas, no sa napulno validni i neosporimi.

fallback