Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase