Снимка: архив, Булфото

Столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.

Очаква се новите правила да влязат в сила от септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища.

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase