Храм-паметникът "Александър Невски" е една от визитките на България за чуждестранните туристи. Снимка: Булфото

Един от символите на България, приканващ чуждестранните туристи да дойдат у нас - храм-паметникът "Александър Невски", не е бил ремонтиран от изграждането си преди век.

Няколко големи земетресения, бомбардировки, пожар през 50-те години на ХХ век е преживява  катедралната църква, алармира bTV.

Стенописите не са докосвани от времето, когато руски и български художници, са рисували по стените на храма.

По стенописите вече се забелязват ситни врежи от пукнатини. Вторият проблем е разпрашаването им. Саждите от свещите на поклонниците също са проблем, обяснява Христо Ганчев, експерт към Министерството на културата.

Стотици хиляди левове са необходими за реставрацията. Спор за собствеността на храма обаче бави ремонта. Той спъва и кандидатстването за европейските средства.

Църквата няма документи. Държавата пък предлага да актува "Александър Невски" като държавна собственост и да го даде за ползване на духовенството.

„Просто този жест, който искат да ни направят не ни устройва. Случвало ви се и на вас някой да ви подари рокля, която за нищо не става. Ако ние бъдем само управители, не се знае след 10-20-50 години какъв министър-председател ще дойде и дали няма да каже - сега го даваме на Стоянчо”, коментира Тивериополски Епископ Тихон, който е председател на Църковното настоятелство.

До края на месеца експерти ще дадат заключение в какво състояние е „Александър Невски”.

Тепърва ще се търсят начини за финансиране на ремонта.

Решението за построяване на храм-паметника е взето още през 1879 г. от Учредителното събрание във Велико  Търново. Княз Александър се обръща с възвание към българите и катедралната църква е вдигната с народни дарения.

Основният камък е положен при изключителна тържественост на 3 март 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор.

В основите на храма, направен по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев, е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

Строежът на храма започва през 1904 и е завършен през 1912 г., като цялото изпълнение е на обща стойност 5,5 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase