Снимка: Архив Булфото

В началото на следващата година Столичната община ще обяви конкурс за превозвачи по маршрутните линии.

На заседание на комисията по транспортна политика на Столичния общински съвет зам.-кметът Любомир Христов посочи, че работната група, която подготвя конкурсната документация, ще внесе доклада за обсъждане в съвета до края на тази година.

На заседанието присъства и председателят на Сдружението на маршрутните превозвачи Витан Андреев, който посочи, че при подготовката на нова процедура трябва да се вземат предвид и бъдещите промени в организацията на транспорта след влизането на втория лъч на метрото в експлоатация.

"Имахме разчети, че пътникопотокът след пускането на метрото от "Обеля" до "Младост" ще намалее с 30 процента, а в действителност той намаля с 60%", уточни Андреев.

Още по темата

Той припомни, че от 49 маршрутни линии в началото на предлагането на тази услуга, в момента функционират едва 24.

От своя страна общинският съветник от "Синята коалиция" Вили Лилков поиска в новата конкурсна процедура да се заложи изискването билетите за пътуване в маршрутните таксита да се продават на пунктовете на градския транспорт.

"В конкурсната документация ще бъде заложено още маршрутните автомобили да са с GPS-система, която да се следи от Центъра за градска мобилност", обяви още Любомир Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase