Снимка БГНЕС, архив

Новата организация на движението по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" е съгласувана с представител на СДВР, казват от "Московска 33".

По-рано през деня от СДВР обясниха, че Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация. Те обясниха, че това е това е изискване, залегнало в нормативен акт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Наредба № РД-02-20-2 от 24 октомври 2022 г. за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване. От МВР посочиха, че едва след като завърши съгласувателната процедура се узаконява проектът за организация на движение

"Проектът е одобрен от Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението при Столична община. В тази комисия задължително присъства представител на ОПП при СДВР, който е подписал протокола без забележки, с което проектът се съгласува", казва становището на Столична община.

Дни наред  не утихва напрежението около промяната на движението по два централни булеварда - "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" и участъка на "Витошка" около градинката пред НДК.

Едни срещу други се изправиха шофьори и колоездачи, живеещи в района и хората, за които той е място за разходка, партийни фенове и общинари от различни цветове. Сагата започна с нападение над общински съветник и мина през протести.

Административният съд в София  пък образува дело за законосъобразността на промените по искане на Европейския център за транспортни политики, оглавяван от Диана Русинова. Според нея са нарушени 2 закона - за движение по пътищата и за устройство на територията. Тези хора явно нямат достатъчно компетентност, не разбират как се случва съгласуването на тези проекти, обясни експертката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase