Снимка: архив Булфото

Поредната шумно обявена идея за реформа в столичния градски транспорт се отлага. Общината се отказа от намерението си да замени "отживелите" маршрутки с удобни малки автобуси.

До две седмици ще се пуснат конкурси за подновяване на договорите на маршрутните превозвачи за още 2-3 години, обясни пред в."Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В момента маршрутките се движат по 15 линии, след като договорите им бяха удължени до края на годината. През лятото от общината бяха категорични, че до Нова година ще има нови конкурси за довеждащ транспорт с малки автобуси, климатик и достъпни за хора с увреждания и майки с колички, които да спират на определени спирки, а не както маршрутките "където си искат".

Сега кметството ще изиска маршрутките да се оборудват с GPS системи, за да може да контролира работата им. "Получаваме много имейли с оплаквания, че в извънпиковите часове маршрутките не се движат изобщо или че променят сами маршрутите си", обясни Христов.
 
Превозвачите, които пускат по-малко от договорения брой коли по дадена линия или не спазват маршрутите, ще бъдат санкционирани.  Превозвачите освен това ще са с нови разписания и променени трасета.
 
Идеята маршрутките да не спират, където искат пътниците, а на определени спирки, все още се обсъжда, но мненията на хората били по-скоро негативни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase