Снимка: София Филм Фест
fallback

Темата за Босненските пирамиди и новия подход към тях в археологията е засегната в документалните филми, част от програмата на София Филм Фест.

Когато през 2005 г. американският доктор по антропология, босненецът Семир Османагич се осмелява да твърди, че няколко хълма около градчето Високо на трийсетина километра от Сараево са древни пирамиди, светът не е подготвен за такова провокативна идея. Днес, през 2014 г., част от това, което се крие под зелените босненски хълмове, е изровено на бял свят с помощта колкото на учени и археолози, толкова и на доброволци и ентусиасти.

Съмненията и споровете продължават, но светът е променен. На различни места по земята започват да „изникват“ структури, за които се предполага, че са пирамиди.

В Босна от няколко години вече се говори за енергийни трансмисии от или към пирамидално оформените структури, каквото и да представляват те. Прочистена беше мрежа от тунели под земята, водещи към предполагаемите пирамиди. Направиха се редица сериозни изследвания в престижни световни лаборатории, които датираха находката на между 20 и 30 хиляди години. Основното, което даде Босна на света, е новият подход към археологията. Работи се с професионалисти, разбира се, но огромна част от работата е извършена на доброволни начала.

Филмите, посветени на босненските пирамиди, задават въпроси и отстояват различни позиции – за и против. Те запечатват и определен момент в работата по разкопките, но събитията се развиват бързо, научните заключения се увеличават и темата е по-жива отвсякога. Затова след прожекциите са предвидени дискусии, които да представят последното развитие на нещата, да отговорят на някои въпроси и да поставят други. Заповядайте на специалните прожекции и дискусии водени от Боб ван де Санде, един от първите доброволци на археологическите разкопки на Босненските пирамиди и Вера Петрова, журналист и писател посветила две години в обиколки на пирамиди по света.

Прожекциите са на 26 март от 18,15 ч., Евросинема: „Космогонията на трите свята“ (Перу) и ден по-късно на същото място може да се види „Най голямата заблуда в историята?“ и „Босненските пирамиди“, след което ще има дискусия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Четящ

преди 10 години

en.wikipedia.org/wiki/Osmanagić_pyramid_hypothesis

14

Анонимен

преди 10 години

Физиката познава редица добре изучени форми на енергията.Уви, така наречената "енергия на пирамидите" никога не е била засичана по какъвто и да е начин - косвен или пряк, поради простата причина че не съществува.Всичко е мистика, самозалъгване, конспиративни теории и откровено невежество...

13

Анонимен

преди 10 години

"В Босна от няколко години вече се говори за енергийни трансмисии от или към пирамидално оформените структури"---Хайде леко с "енергиите" :) С какво е засечена/измерена тази енергия? С каква апаратура? За какъв тип енергия говорим - магнитна ли, електрическа ли, каква ли?Естествено, това никой не споменава, защото тези въпроси са неудобни, и водят до съвсем рационалния отговор - че няма никаква "енергия".

fallback