Кадър от "Мрак". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава и на 29 март. В Гьоте институт от 19.00 часа с вход свободен може да посетим програмата Cinema Politica, чиито селекционер е Светла Търнин. Това е мрежа за разпространение на независимо документално кино с политическа и социална тематика от цял свят. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Основната идея е да образова, чрез документални прожекции

"Малката Палестина (Дневник на една обсада)"
е копродукция между Ливан, Франция и Катар, дело на режисьора Абдала Ал-Хатиб. Лагерът Ярмук в Дамаск преди години е бил мястото с най-голяма концентрация на палестински бежанци. Дневникът на Абдала Ал-Хатиб за бруталната обсада на лагера е изключително важно свидетелство. През 2013 г. режимът на Асад блокира всички пътища към и от Ярмук. В условията на обсада жителите му са лишени от храна, вода и контакт с външния свят. Камерата на Ал-Хатиб ни повежда из улиците на квартала и ни среща с участници в оживените протести.

От 18.00 часа в Дом на киното е прожекцията на "Отражение" на украинския режисьор Валентин Васянович разказва историята на хирурга Серхий, който е заловен от руските войски в зоната на конфликта в Източна Украйна. Докато е в плен, той е изложен на ужасяващи сцени на унижение, насилие и безразличие към човешкия живот... След освобождаването си той се завръща в удобния си средностатистически апартамент и се опитва да намери смисъл в живота, като възстанови отношенията с дъщеря си и бившата си съпруга. Той се учи как отново да бъде човек, как да бъде баща, който помага на дъщеря си, която се нуждае от неговата любов и подкрепа.

Отново там от 20.30 часа може да видим "Титан" на френската режисьорка Джулия Дюкурно разбуни духовете на критиците в Кан. Медиите в света обърнаха специално внимание на факта, че Дюкурно е едва втората жена-режисьор, която печели "Златна палма" – след Джейн Кемпиън, която получава отличието през 1993 година за "Пианото". Историята на "Титан" запознава зрителите с Алексия – преживяла като дете автомобилна катастрофа, с имплантирана титаниева пластина в главата. Тя открива, че на подсъзнателно ниво има странна емоционална връзка с автомобилите и след това събитията в живота ѝ стават неконтролируеми…

В CINE GRAND от 19.30 часа е "Вкусно" - филм с номинации за Сезар’22 за за най-добър художник и най-добри костюми. Сюжетът отвежда зрителите във Франция в далечната революционна 1789 година, когато гастрономията е изцяло във владение на аристократите. Престижът на всеки благороднически дом зависи от качеството и репутацията на неговата трапеза. Когато талантливият, но горделив готвач Мансерон сервира неодобрено ястие, създадено от самия него, на вечеря, организирана от егоцентричния херцог Шамфор, последствията са жестоки и той незабавно е уволнен… Тази история води до... създаването на първия ресторант във Франция.

В кино "Одеон" от 18.00 часа е "Аз съм Златан" на Юенс Шоугрен, създаден по мотиви от бестселъра на Давид Лагеркранц. Филмът разказва за ранните години на Златан Ибрахимович, който израства в престъпен шведски квартал. Роден в семейство на балкански имигранти, за Златан футболът е начин за бягство от тежката действителност. Забележителният му талант и целеустременост го изстрелват напук на всички до върховете на световния футбол, където играе за клубове като Аякс, Ювентус, Интер, Милан, Барселона, Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед.

От 20.30 часа е "Мрак" на Душан Милич. Продукцията  впечатлява международните филмови специалисти и към копродукцията между Сърбия, Дания и България се присъединяват продуценти от Италия и Гърция. Резултатът е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.

Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, въпреки присъствието на международните сили за сигурност в региона? Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема...

От 17.00 часа в ОКИ "Красно село" е срещата с "Брайтън 4" - най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който беше председател на Документалното жури на 26-ия София Филм Фест.

Прожекцията е ден, след като филмът спечели специалната награда на журито на фестивала във Фрибург, Швейцария.

Кахи – бивш грузински състезател по борба, изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си Сосо, изпаднал в затруднение, след като не успява да върне заема, взет от собственика на ресторант Амир. Така започва историята на баща и син, които не само се опитват да намерят пари, но постепенно започват да се преоткриват един друг и опознават странния микрокосмос на Брайтън Бийч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase