Кадър от "Сбогом, Леонора". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава и днес в Дом на киното от 18.30 часа е "Лебедова песен" на Тод Стивънс с участието на великолепния Удо Киер, Дженифър Кулидж и Линда Евънс.
Пат Пиценбаргър е ексцентричен бивш фризьор, който живее в Сандъски, щата Охайо. Най-добрият стилист на всички светски персони преди години, сега той е захвърлен в скучен старчески дом. След като е изгубил партньора си, къщата и скъпото за него обкръжение, Пат почти се е предал. Тогава научава, че в завещанието си наскоро починалата му бивша най-добра приятелка иска той да я гримира за последен път. Въпреки че не е забравил старите вражди, Пат бяга от старческия дом, започва да се лута из града и се изправя срещу живота, който е оставил зад гърба си.

От 20.30 часа може да видим най-новия филм на Пол Шрейдър "Комарджията", продуциран от Мартин Скорсезе, с участието на Оскар Айзък, Тай Шеридън, Тифани Хадиш, Уилям Дефо, Боби К, Кинг, Александър Бабара. Уилям Тел е бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.

В кино "Одеон" от 18.00 часа е "Quo vadis, Аида?". Филмите на босненската режисьорка Ясмила Збанич "Гърбавица" (2006), "Един ден в Сараево" (2014) и "Островът на любовта" (2014) са любими на зрителите не само на територията на Балканския полуостров. Един от акцентите в нейните творби е особено актуалната днес тема за войната - и как тя въздейства върху съдбите на оцелелите физически хора. През 2022 година българската публика ще има възможност да види отново нейния филм „Quo Vadis, Аида?“ (2020) – съвместна продукция между 9 европейски държави. Разказът отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града. Основният въпрос, който поставя Ясмила Збаниче е: Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ – избавление или смърт?

От 19.00 часа в Гьоте Институт е програма Cinema Politica, чиито селекционер е Светла Търнин. Това е мрежа за разпространение на независимо документално кино с политическа и социална тематика от цял свят. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Основната идея  е да образова, чрез документални прожекции с вход свободен.

Канадско-афганистанската режисьорка Бришкай Ахмед снима филма "В центъра на събитията", докато САЩ планират да изтеглят войските си от Афганистан през септември 2021 година. Като разкрива опасностите, на които са подложени жените репортери, и огромните рискове, които поемат, този филм е задълбочен поглед към ръководената от жени новинарска агенция в Кабул Zan TV. Ахмед, която е професионален журналист, документира както ужасяващата, така и вдъхновяващата страна на работата на младите журналистки в продължение на две години, предшестващи превземането на Афганистан от талибаните.

От 20.30 часа е носителят на "Златен лъв" и наградата на ФИПРЕССИ от Венеция '21! "Събитието" на френската режисьорка Одри Диван пренася зрителите в 60-те години на ХХ век. Абортът тогава е незаконен и се наказва със затвор в най-добрия случай или смърт в най-лошия. Менструацията на Ан закъснява с пет седмици и тя е все по-отчаяна: не се справя с ученето и е твърде уплашена, за да се довери на приятелите си. Привидно загрижен лекар ú предписва лекарство и я уверява, че то ще предизвика аборт, но всъщност е предназначено за допълнително укрепване на плода. „Събитието е заснет и пресъздаден от актьорите толкова деликатно, че ескалиращият ужас на Ан е максимално изразен, а накрая се превръща в разтърсващо реалистично преживяване“, казва Гай Лодж от "Variety".

В  CINE GRAND от 19.30 часа е "Сбогом, Леонора" на Паоло Тавиани, носител на Наградата на София на Столичната община. "Сбогом, Леонора" разказва за невероятните приключения на праха на Пирандело
и мъчителното пътуване на урната му от Рим до Агридженто, където ще се състои погребението му 15 години след неговата смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase