Снимка: архив, Reuters

Специалистите на руската космическа агенция Роскосмос и на Ракетнокосмическата корпорация "Енергия" започнаха разработка на концепцията на ново транспортно средство за пилотирани полети в орбита около Луната, предаде ТАСС.

Концепцията ще включва използването на специален вариант на космическия кораб Союз МС. Плановете предвиждат транспортното средство да потегля към Луната от Международната космическа станция.

Още по темата

Космическият кораб ще се състои от специална версия на кораба Союз МС и от ускорителен блок. Те ще бъдат доставени на МКС с две изстрелвания на ракета-носител Союз 2,1А. Модулът ще бъде сглобяван в космоса под контрола на екипажа на руския сегмент на МКС, съобщава запознат източник от руския ракетно-космически отрасъл.
Вчера ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза пред телевизия Россия 24, че НАСА е поискала от руската корпорация да разработи версия на космическия кораб Союз за полети до Луната, за да има втора, резервна транспортна система.

САЩ планират да реализират програма с международно участие за създаването на постоянно действаща станция около Луната, до която регулярно ще се отправят кораби от Земята.

В Русия разработват собствена лунна програма, която на първи етап предполага изпращане на автоматичен кораб, после на пилотируем кораб, който да орбитира около Луната, а в перспектива се планира кацане на космонавт и последващо създаване на лунна база.
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

64

До Анонимен 63

преди 3 месеца

А защо американската подводница не потъна ?
.....
Заради стоманените нерви на Путин. Ако веднага беше заповядал "Петър Великий" да изстреля един залп с няколко "Гранит" или изпратеше един противолодъчен самолет и едва плаващата "Мемфис" щеше да потъне без изплуване в Баренцово море. Путин спаси света от Трета световна! "Мемфис" се укри в норвежко пристанище и там незабавно започнаха ремонт. Има спътникови снимки.

63

Анонимен

преди 5 месеца

Руснаците разработват всичко, но 16-20х рубли на инженерите, не стигат и за комунален пакет вече. Чистачка в МОЛ в Питер взема 3 пъти повече. Милиционер - до 6 пъти. Остава само за екскизно проектиране и оживяването му във вид на мултик. За по сериозни случаи се прави макет от картон. Буквално завчера Китай резюмира получените от него данни върху тестирането на модернизацията С300, наречена маркетингово С400.

62

Анонимен

преди 5 месеца

До Боби

Курск потъна - след сблъсък с Американска разузнавателна подводница
-------------
А защо американската подводница не потъна ?