Снимка: Reuters

Успешното кацане на китайска сонда на обратната страна на Луната е знак, че Китай се нарежда сред световните сили в космическата надпревара. Това пише в редакционна статия левият вестник "Франкфуртер рундшау", цитирана от ДПА.

Още по темата

"От тази мисия става ясно, че Китай - вероятно незабелязано за мнозина - настига и отчасти изпреварва големите космически агенции на САЩ, Русия и Европа, твърди изданието. Според него кацането на космическия апарат "Чанъе-4" представлява "пробив в космическите стандарти".

Вестникът отбелязва, че скоро китайски "тайконавти" ще летят до Луната, а в близко бъдеще и до Марс. Такива планове се обсъждат също в НАСА, ЕСА и "Роскосмос", но нещата не напредват и не поради липса на политическа воля, финансиране или технологии, а заради рисковете за здравето на екипажа, констатира "Франкфуртер рундшау".

"Китайците заслужават признание за своя успех. Но бъдещето на пилотираните космически полети до голяма степен е в рамките на международното сътрудничество", заключава изданието, цитирано от БТА.
 

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 5 месеца

До 35 Анонимен
Пропуснали са да споменат и за евроатлантическата солидарност

39

Анонимен

преди 5 месеца

Китайците кацат на луната, България пусна е-винетки. При китайците бе успешно.

38

Анонимен

преди 5 месеца

Направо проби кочана със стандартите и направи дупка в луната.