Снимка: Reuters

Лунохода “Юйту-2” (Нефритен заек) се разходи по тъмната страна на Луната.

Роувърът напусна своя приемник "Чанъе-4" 12 часа след кацането и тръгна на своята първа разходка за да разкрие тайните на скритата страна на земния спътник.

На 8 декември, Китай даде старт на мисията си "Чанъе-4”, която следа “Чанъе-3” – автоматичната междупланетна станция, която през декември 2013 г. достави първия китайски луноход.

Сега новият роувър има много помощници Китай изстреля сателит-ретранслатор, с чиято помощ ще се препредава връзката с “Чанъе-4”. Освен това на лунна орбита се намира и микросателитът “Лонцзян-2”, който ще помага за наблюденията.

Името “Юйту-2” стана известно едва вчера при първата му разходка на лунната повърхност.

“Малка стъпка за лунохода – огромен скок за китайската нация”, приветства събитието У Вейжън – главен проектант на лунните мисии на Пекин.

Коментари Напиши коментар

30

Трансатлснтически

преди 5 месеца

Джендърите като не знаят кого да любят в САЩ, защото там е бъркотия, ще се отдадат от мъка и на първия срещнат.

29

Стронг

преди 5 месеца

Ентусиазмът на някои нашенци по отношение на безспорно значимият китайски успех ,е много по-голям околкото по времето, когато човек кацна на луната ! Стара истина е ,че когато някой измисли за пръв път нещо ,то всеки следващ "откривател" е. улеснен ! Я погледнете конфигурацията на Чанье-то ! Не ви ли напомня лунният модул на Аполо? А ракетата ? Същинска руска от 80-те години ! Та да не коментираме "плодотворния" китайски комунизъм като бъдещето на Света , а да ги оставим да си доядат качамака ,

28

Анонимен

преди 5 месеца

Китайският комунизъм няма нищо общо с марксизма-лененизма такъв какъвто ние познаваме от времето но соца. Там под шапката на ком-партията се провежда политика на абсолютен деспотизъм и национализъм с ясно определената цел Китай да постигне световна доминация най-късно до 2049г. Ако това стане, тежко и горко на Западна Европа, Русия и Америка, защото Китай съществува от 5000 години и тяхната култура и начин на живот са съвсем различни от това което ние сме развили през последните 2000 г.