Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Над 7 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят в световните океани всяка година. Това сериозно застрашава околната среда и живота на земята. Повече от половината от тях идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Според плашеща статистика до 2050 година няма да е останала и една морска птица, която да не е погълнала пластмасов отпадък през живота си. А още по-алармираща цифра показва, че през 2060 година в световните океани ще има повече боклуци, отколкото животни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Затова и от ЕС взеха решение да сложат край на пластмасата за еднократна употреба. Забрана, която ще промени драстично бита ни. Според предложенията в закона до 2021 година ще се забрани употребата на изделия, без които не бихме могли да си представим ежедневието - пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибори за хранене, някои найлонови торбички и други продукти за еднократна употреба.

Някои страни намират по-иновативен начин да се справят със замърсяването. Местните жители на втория по големина град в Индонезия – Сурабая, са насърчавани да рециклират отпадъците с безплатни автобусни билети.

Схемата е проста. Пътуващите в града могат да се качат на обеществен транспорт, предавайки пластмаса на спирките. Двучасов автобусен билет струва 10 чаши или до пет бутилки в зависимост от големината им.

На ден в Сурабая се изхвърлят приблизително 400 тона пластмаса. За сравнение един автобус може да побере само 250 кг от отпадъците за същия период от време. Надеждите са, че чрез инициативата ще се постигне амбициозната цел градът да се освободи от пластмасата до 2020 г.

Пластмасовите отпадъци застрашават не само океаните и обитателите им. Според редица изследвания хората, които консумират морска храна, поглъщат около 11 000 микроскопични частици пластмаса всяка година. Това представлява сериозен риск за човешкото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

Ако всичките мръсни презрени шоферски *** изведнъж решат да се очовечат и да си продадат колите... резултатът ще е още триста милиарда тона пластмаса. Няма спасение.

15

Анонимен

преди 5 години

Има една приказка които сее заял с мен добро нее видял пожелавям им успехи

14

Простотии....

преди 5 години

...колкото искаш. А транспортните служители на края на месеца кво ще занесат у къщи под формата на пари? 1 самосвал пвц шишета? Дебилизъм

fallback