Снимка: flickr

Европейската комисия подготвя ново законодателство, което ще доведе до забраната на пластмасовите сламки, прибори, тарелки и дори дръжките за балони.

Причината е желанието на Брюксел да увеличи приноса на Европа към запазването на световния океан и плажове, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци.

Според проект на документа, публикуван от американската медия "Политико", Еврокомисията се е спряла на тарелките и сламките, тъй като за тях съществуват широко достъпни алтернативи, изработени от други материали.
Причината ЕС да се реши да подготви общо законодателство е, че ако то се въведе от едни държави, а от други - не, това ще наруши свободната конкуренция и ще изкриви общия европейски пазар, става ясно от проекта на директивата.

Документът предвижда въвеждането на глоби за нарушителите, допълнително етикетиране, предупреждаващо за вредата от използването им, както и въвеждането на отделна цена за ползването им, за да се насърчат потребителите да ги заменят с алтернативни.

В проекта за директива се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши с пластмасова основа, опаковките на храни и мокрите кърпички.

Еврокомисията коментира, че пластмасови продукти, които имат достъпни алтернативи, трябва да бъдат лимитирани, за да се помогне за почистването на природата. По данни на Комисията 80-85% от изхвърляните по европейските плажове боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Съветът на европейските производители на балони и празнични аксесоари обаче смята, че идеята не е добре обмислена и ще застраши здравето на децата, които ще трябва да връзват балоните си и евентуално да се оплетат във връвта, вместо да ги носят на пръчка, пише "Политико". Други производители на пластмасови изделия също са недоволни.

Ограничаването на пластмасовите изделия за еднократна употреба е част от лансираната в началото на годината от Европейската комисия Стратегия за пластмасите. Тя предвижда и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки. Като алтернативи се предвиждат възможността за въвеждане на система за връщане на пластмасовите бутилки срещу възнаграждение за купувачите или покриване на част от разходите за преработка от производителите им.

Друга идея е капачките на пластмасовите бутилки да бъдат само на резба, за да не се губят и да замърсяват допълнително, тъй като поради размерите си, са трудни за събиране.

Според стратегията за пластмасите ЕС трябва да намали полимерните опаковки наполовина до 2020 г, а до 2030 г - да ги замени изцяло с рециклируеми.

Очаква се проектът за забрана на сламките, пластмасовите прибори и дръжките за балони да бъде предложен от Европейската комисия в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase