Снимка: pixabay

Пластмасата се е превърнала в неизменна част от живота ни. Има толкова неща, направени от пластмаса, които просто няма как да изхвърлим от дома и ежедневието си, дори да искаме. Колите ни съдържат пластмаси, домовете, елементите в тях, обзавеждането, дори последният детайл вкъщи като ключове за осветление, техника, пособия – всичко съдържа пластмаса в известно количество.

На всеки три години модерното общество в световен мащаб създава един милиард тона пластмаса на всеки три години, пише treehugger.com. През първите 10 години от този век сме произвели толкова пластмаса, колкото през целия 20-и век.

Пластмасата е един от най-трайните материали, за който отнема между 500 и 1000 години за разграждане. Огромна част от пластмасите, които използваме, изобщо не са рециклируеми, което създава още по-голям проблем.

Въпреки че не можем изцяло да избягаме от употребата на пластмаси в живота, можем да ограничим някои пластмасови предмети в бита и да ги заменим. Кои са те?

Чашки за кафе

Вкъщи ползвате порцеланови или стъклени чаши. Защо не го правите и на работа? Носете си порцеланова чаша, в която да наливате кафето си вместо да купувате всеки път пластмасова или картонена чаша. По-добре е както за околната среда, така и за здравето ви, тъй като пластмасата отделя токсични вещества в кафето, които попадат в тялото и предизвикват хормонални проблеми и повишен риск от рак.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase