Космическият апарат Dawn започна да събира данни за астероида Веста, съобщи Асошиейтед прес.

Първите детайлни наблюдения на повърхността на астероида сондата направи вчера от разстояние 1700 мили (2735 км). Това е първата от четирите зададени орбити. На нея апаратът ще остане няколко седмици. След това ще се спусне спираловидно по-близо до астероида. На втората орбита Dawn ще застане в края на септември.

Dawn влезе в орбита около Веста миналия месец след 4-годишно пътешествие. Първите снимки, които изпрати, разкриха скалисто тяло със съвсем различно северно и южно полукълбо.

Астероидът Веста е разположен в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Диаметърът му е 530 км. Астероидът е на второ място по маса в пояса със скални отломки между Марс и Юпитер. Апаратът на НАСА е първият в историята, който кръжи около небесно тяло в астероидния пояс.

Още по темата
Учените се надяват, че Веста ще им помогне да научат повече за ранната история на Слънчевата система. Смята се, че астероидите са останки от материала, образувал планетите. Веста и Церера, следващата цел на Dawn, са интересни и защото са еволюирали. Те се състоят от различни слоеве. В случая с Веста, това означава, че вероятно има желязно ядро.

Апаратът Dawn ще остане на орбита около Веста една година. През юли 2012 година той ще се отправи към следващия си обект - Церера. Dawn трябва да го достигне през 2015 г. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase