Изображение: : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Космическият апарат Dawn засне и изпрати на Земята най-подробното изображение на астероида "Веста" от близко разстояние, на което се вижда северното полукълбо, съобщи РИА "Новости. Сега там е зима, припомнят от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

"Снимката е направена от най-близкото разстояние в историята - 5200 км." - информират от НАСА. Наклонът на оста на Веста е 7 градуса, затова на астероида, също както и на Земята, има смяна на сезоните. Сега в северното полукълбо на Веста е зима, а северният полюс е скрит от сянка.

Космическият апарат Dawn беше изстрелян на 27 септември 2007 година. През средата на юли той застана на орбита около втория по големина астероид в Слънчевата система, но сближаването му с него ще продължи още три седмици.

Астероидът Веста е разположен в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Апаратът на НАСА е първият в историята, който кръжи около небесно тяло в астероидния пояс.

"Изучаването на Веста е най-голямото научно постижение, показва пътя, по който човечеството ще върви през идните години", заяви шефът на НАСА Чарлз Болдън.

Веста е протопланета - космическо тяло, което не е придобило пропорциите на истинска планета като Земята и Марс. Въпреки това тя е внушителна. Диаметърът й е 530 км. Астероидът е на второ място по маса в пояса със скални отломки между Марс и Юпитер.

Още по темата
Отломките от титаничния сблъсък, откъснал част от района на южния полюс, са се разхвърчали надалече.
Приблизително всеки 20-и метеорит, който пада на повърхността на Земята, вероятно е парче от Веста.

Учените се надяват, че Веста ще им помогне да научат повече за ранната история на Слънчевата система. Смята се, че астероидите са останки от материала, образувал планетите. Веста и Церера, следващата цел на Dawn, са интересни и защото са еволюирали. Те се състоят от различни слоеве.

В случая с Веста, това означава, че вероятно има желязно ядро. Апаратът Dawn ще остане на орбита около Веста в продължение на една година. През юли 2012 година ще напусне орбитата й и ще се отправи към следващия си обект – към Церера. Dawn трябва да го достигне през 2015 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase