Изследователката сонда Dawn ("Зора") предаде на Земята първите близки снимки, след като застана на орбита около небесното тяло и стана първият в историята изкуствен спътник в Главния астероиден пояс, съобщава Лабораторията за активно движение на НАСА, цитирана от РИА Новости.

Снимките, направени за навигационни цели, позволяват да се види Веста по-детайлно от когато и да било. Сондата Dawn беше захваната от гравитацията на Веста в събота сутринта. Според изчисленията това е станало в 8,00 ч. българско време, когато до астероида са оставали едва 16 000 км.

"Пристъпваме към изучаване на възможно най-старите съществуващи девствени повърхности в Слънчевата система", отбелязва научният ръководител на проекта Кристофър Ръсел от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Тази област от Космоса е игнорирана прекалено дълго. На снимките, получени сега, се вижда сложната структура на повърхност, която видимо е съхранила някои от най-ранните събития в историята на Веста", казва той.

Макар че Dawn застана на орбита около астероида, още около три седмици ще продължава сближаването му с Веста по спирала. По време на сближаването апаратът ще продължава търсенето на възможни естествени спътници на Веста, ще прави нови снимки и ще изучава физическите свойства на астероида.

Освен това измерването на параметрите на орбитата и скоростта на сондата ще позволят на учените с голяма точност да измерят масата на астероида.

Участниците в проекта ще започнат да получават основните научни данни за Веста през август. Очаква се изследването на астероида да позволи събирането на информация за най-ранните етапи от еволюцията на Слънчевата система, а също и да се продължи пътят към пилотирани проекти на астероиди, които НАСА планира да осъществи до 2025 г.

Dawn ще остане "на гости" на Веста една година, след което ще се отправи към следващата си цел – към планетата джудже Церера, където ще пристигне през февруари 2015 г. Сондата за първи път в историята ще изучи планетата джудже, изпреварвайки с няколко месеца друга сонда на НАСА – New Horizons, която се придвижва към Плутон.

Веста е открита на 29 март 1807 г. от немския астроном Хайнрих Олберс. Средният й диаметър е около 530 км. По този параметър тя незначително отстъпва на друг астероид – Атина Палада (със среден диаметър 532 км). Но по маса Веста я превъзхожда и е най-тежкият астероид.

Сондата Dawn е изстреляна на 27 септември 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase