Снимка БТА

Северна Корея е изпратила 3000 войници в Русия, за да я подкрепят във войната ѝ срещу Украйна, заявиха днес южнокорейски депутати въз основа на предоставена им от южнокорейското разузнаване информация, предадоха Ройтерс и АФП.

Според новите данни числеността на военнослужещите е два пъти по-голяма от посочената в изнесени по-рано от южнокорейското разузнаване сведения.

„Смята се, че още 1500 войници са били разположени в Русия, с което общият им брой достига 3000, каза депутатът Пак Сун-вон, член на парламентарната комисия по разузнаването.

Пхенян е обещал да предостави общо 10 000 войници, като разполагането им се очаква да приключи през декември, заявиха депутатите.

Както Москва, така и Пхенян отрекоха твърденията, включително на Киев, за севернокорейски войници, поели към бойните полета.

Украинският президент Володимир Зеленски вчера призова съюзниците си да реагират на доказателствата за севернокорейската намеса във войната.

Още по темата

В началото на седмицата високопоставен американски дипломат заяви, че Вашингтон се консултира със съюзниците си за последиците от севернокорейска намеса и допълни, че това „би било опасно и предизвикващо силна загриженост развитие на събитията“, ако бъде потвърдено.

В петък Националната разузнавателна служба на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изпратила с кораб около 1500 войници в Русия.

Междувременно германското правителство днес е повикало севернокорейския шарже д'афер в Берлин, за да обсъди с него нарастващото безпокойство около изпращането на севернокорейски войници в Украйна, съобщи външното министерство на федералната република, цитирано от Ройтерс.

"Ако се окажат верни съобщенията за севернокорейски войници в Украйна и че Северна Корея сега подкрепя руската агресия в Русия с войски, това би било нещо сериозно и в разрез с международното право", заяви външното министерство в социалната мрежа "Екс" и допълни, че севернокорейската подкрепа за Русия заплашва сигурността на Германия и мира в Европа, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase