Снимка: архив, БГНЕС

Отговорни служители в Украйна и в Южна Корея обвиниха Северна Корея, че е изпратила войски, по тяхна преценка вероятно хиляди военнослужещи, които да помогнат на Русия във войната ѝ в Украйна.

Както Москва, така и Пхенян отричат тези твърдения и високопоставени длъжностни лица от САЩ казаха, че все още проверяват информацията, пише Ройтерс.

Ето какво се знае дотук:

КАКВИ СА СЪОБЩЕНИЯТА?

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски  обвини Северна Корея, че е разположила офицери в Русия и че се подготвя да изпрати 10 000 военнослужещи, които да подпомогнат военните усилия на Москва.

Още по темата
В петък Националната разузнавателна служба (НРС) на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изпратила 1500 военнослужещи от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизиране в местни военни бази и че вероятно те ще бъдат изпратени да се сражават във войната.

Сеул също така каза, че е използвал технология за разпознаване на лица чрез изкуствен интелект, за да идентифицира делегация от десетки севернокорейски офицери, посетили райони на фронтовата линия в Украйна, за да помагат при насочването на произведени в Северна Корея балистични ракети КейЕн-23, изстреляни по цели там.

Част от делегацията бил ключов участник в севернокорейските ракетни разработки, идентифициран от анализатори от базираната в Сеул платформа "ЕнКей Про". Ни Сон Джин бил забелязан и на снимки от миналата година в заводи за производство на ракети заедно с лидера Ким Чен Ун.

Според НРС плавателни съдове от руския Тихоокеански флот са били засечени, докато транспортирали севернокорейски специални сили към Владивосток от 8 до 13 октомври и се очаква скоро да възобновят тази дейност.

Военнослужещите са снабдени с руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи, преди да бъдат изпратени за участие в бойни действия, добави службата.

ЗАЩО СЕВЕРНА КОРЕЯ ДА ПОМАГА НА РУСИЯ?

Руският президент Владимир Путин каза, че в договора, който той подписа с Ким Чен Ун по време на посещение в Пхенян през юни, има клауза за взаимопомощ, по силата на която всяка от страните трябва да помага на другата за отблъскване на външна агресия.

В отговор на запитване дали това означава, че Русия би могла да бъде привлечена да подкрепи Пхенян при конфликт на Корейския полуостров или че Северна Корея би могла да се присъедини на страната на Русия при евентуален конфликт със Запада, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че пактът "предполага наистина стратегическо дълбоко сътрудничество във всички сфери, включително сигурността".

Анализатори смятат, че Северна Корея би могла да извлече изгода от предоставянето на оръжия и войски, като придобие опит и знания от действия на бойното поле.

Срещу Пхенян са наложени строги санкции заради неговата програма за ядрени оръжия и той изглежда получава значителен внос на петрол и други продукти от Русия според чуждестранни разузнавателни агенции и изображения от търговски сателити, проучвани от анализатори.

Според доклад на мозъчен тръст, свързан с южнокорейската НРС, изпитващата недостиг на средства КНДР е спечелила около 540 милиона долара миналата година от продажби на оръжия за Русия.

КАКВИ СА РЕАКЦИИТЕ?

Южна Корея днес заяви, че е изразила протест срещу разполагането на войските пред руския посланик в страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли съобщенията за севернокорейски войски в Украйна и ги нарече "фалшиви новини".

В събота министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че не може да потвърди съобщенията, че КНДР е изпратила войски в Русия в подготовка за възможно тяхно участие във войната в Украйна, но добави, че подобен ход би бил обезпокоителен, ако информацията е вярна.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте също каза миналата седмица, че на този етап няма доказателства за присъствие на войски на Пхенян.

Ако информацията е вярна, това "показва нивото на отчаяние" в Русия, заяви в петък британският премиер Киър Стармър.

КАК БИХА МОГЛИ ДА ПОВЛИЯЯТ СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ ВОЙСКИ?

Русия е изстреляла десетки произведени в Северна Корея балистични ракети и е получила голям брой артилерийски снаряди и противотанкови ракети, твърдят Южна Корея, Украйна и САЩ, както и независими изследователи.

Военни анализатори казват, че не е ясно как Русия би включила севернокорейските войски в силите си на бойното поле и че също както оръжията е малко вероятно допълнителните военнослужещи да доведат до осезаема промяна, но те биха могли да допринесат за удължаване на конфликта. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase