Снимка: БГНЕС

Европа ще трябва да понесе по-голяма тежест в подкрепа на Украйна – военна и политическа. Това заяви за БНР Ева Майдел, евродепутат от ЕНП.

Още по темата

По думите й, като европейци губим нашата сигурност.

Относно плана на Зеленски за край на войната тя посочи, че "липсва възможността да изградим нашия план – на Европа и на НАТО, по какъв начин планираме да подкрепим Украйна оттук нататък". Някои от важните елементи според нея са дали ще се позволи на Украйна да използва оръжия към руска територия, както и как да бъде принудена Русия да седне на масата на преговорите, без да поставя неприемливи условия.

Има нужда от задълбочаване на отношенията със САЩ, особено в области като високите технологии и отбраната. Трябва да имаме силни връзки да преговаряме как да привличаме технологии и иновации, как да привличаме финансови капитали", подчерта тя и добави, че Европа няма друг подобен партньор в тази дейност, който от една страна да бъде технологичен лидер, от друга – да има сходни ценности. Политическото единство на Запада се засили. Запитана за войната в Близкия изток, Ева Майдел подчерта, че "тепърва ще влизаме в този конфликт като потърпевши, и то от миграцията. Ако се отреже достъпът до микрочиповете, произвеждани предимно и монополно в Тайван, няма да можем да си купим нещо повече от хладилник, каза още Майдел.

"Ако тази верига се прекъсне, няма да имаме производство на автомобили, телефони, компютри, военни изделия. Затова един от най-важните разговори в света е как да опазим Тайван."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase