Снимка: БГНЕС/ EPA

Кадри, показват изтребител Су-57 от пето поколение на руските военновъздушни сили, носещ външно нещо, което изглежда като две крилати ракети Kh-59, докато този клас изтребители продължава да участва в операции срещу украинските и съюзническите западни сили, пише military watch magazine.

Необичайната конфигурация повдигна редица въпроси по отношение на това как се управляват Су-57, тъй като изтребителите от пето поколение са проектирани с намалено радарно напречно сечение, за да се подобри жизнеспособността, докато външното носене на ракети, както е показано на кадрите, увеличава тези напречни сечения до подобни нива вижда се на четвърто поколение нестелт самолети. Конфигурацията, която се вижда в последните кадри, отрича едно от основните предимства на Су-57 пред изтребителите от предишното поколение като Су-30 и Су-35 - въпреки че дори без стелт Су-57 има далеч по-висока издръжливост, по-мощни сензори и превъзходни авиониката и полетните характеристики все още го правят много по-способен самолет.

Още по темата

Изданието пише още, че вероятно обяснение за външното носене на ракети Х-59 е, че руските ВВС се стремят да увеличат максимално бойните действия, използвайки новите изтребители. Повече операции позволяват на по-широк набор от персонал да натрупа опит в летенето и поддръжката на самолета по-бързо, което е особено важно, тъй като годишните доставки нарастват бързо. Доставките достигнаха  12 изтребителя през 2023 г. и се очаква да достигнат 20 изтребителя тази година.

Ракетите, подходящи за вътрешно превозване от Су-57, като Kh-59MK2, са значително по-скъпи от по-старите крилати миси с по-голям диаметър, като същевременно предлагат сравнително малко предимства в украинския театър, където заплахата за самолетите е ограничена. Тъй като украинската военновъздушна мощ беше значително намалена и нейната противовъздушна отбрана сериозно ерозирала, разполагането на по-евтини по-стари ракети Х-59 позволява на единиците Су-57 да поддържат висок темп на операции при значително по-ниски разходи за ВВС. Той също така позволява доставките на новия Kh-59MK2, съвместим със стелт конфигурацията на изтребителя, да бъдат запазени за потенциални конфликти с много по-способни противници - а именно членовете на НАТО. Скоростта, с която нараства флотът на Су-57, може да направи запазването на ракетите особено важно.

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на украинска противовъздушна отбрана в миналото, най-вече в началото на октомври, когато един от самолетите беше използван за сваляне на руски прототип на безпилотен самолет S-70, който изглеждаше готов да се разбие в контролирани от Украйна или територия на НАТО. Смята се обаче, че по-голямата част от операциите не са извършени на дистанции, които излагат изтребителите на риск, което означава, че компрометирането на стелт способностите далеч не е сериозен проблем. При такива обстоятелства разполагането на по-евтини външни ракети остава по-рентабилно средство за използване на Су-57, пише още MWM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase