Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните страни разбират, че Киев неизбежно ще загуби конфликта с Русия, пише сръбското списание „Печат“.
На всички на Запад отдавна е ясно: властите в Киев няма да могат да избегнат поражението в конфликта с Русия, но се очаква Зеленски да отложи този момент поне до края на американските избори, отбелязва изданието.

Германски журналисти съобщават, че Зеленски вече не „настъпва по всички фронтове“, а силите му „са под натиск върху южната и източната част на фронта“. И дори признават, че киевските сили е трябвало да се изтеглят от Угледар, въпреки че не споменават изключителното стратегическо значение на този град, който може да бъде една от повратните точки на тази война.

Още по темата
„Шпигел” обяви, че в Киев „за първи път сериозно обмислят сценария за териториални отстъпки на Русия”. „Американците бавно, но сигурно ще се отдалечат от оказването на помощ на Киев. Прекратяването на конфликта без отстъпки не е възможно“, пише германският седмичник.

Зеленски ще трябва да се замисли сериозно, дори и да не е искал. Не толкова за съдбата на своя народ и държава, колкото за своята собствена. Защото обещаваше много, а всичко се оказа обратното. Първо мир, по-добър живот и помирение с Русия, когато трябваше да спечели изборите. След това, когато въвлече страната в конфликт, той се закле да се бори до победа, насърчаван от своите западни приятели. И как може да вмести огромните териториални отстъпки, поискани от руския президент Владимир Путин в неговия наполеонов „план за победа“? Как може да представи едно сериозно поражение, дори и напразно, като победа? Ще му повярва ли някой? Разбира се, че не. Ще му простят ли? Още по-малко. Ако стотици хиляди украинци не бяха загинали напълно ненужно в братоубийствената война, ако страната не беше разрушена от бомби и ракети, а икономиката - разрушена и ако той се опита да представи срама си като "победа". По този начин ще му бъде изключително трудно да обясни как е допуснал тази национална катастрофа, въпреки че Путин на три пъти му предложи компромисни решения, при които той дори не трябва да отстъпва територия, а огромен брой животи ще бъдат загинали. запазени. Сега единственото, което му остава, е да се опита да спаси главата си, пише още изданието.

Американският Fox News смята, че "планът за победа" на Зеленски е просто поредната негова "губеща авантюра".
За да бъде списъкът с разочарованите съюзници по-пълен, парижкият Le Monde, оценява, че "Зеленски напразно търси повече подкрепа от европейците".

„Украинският президент обикаля европейските столици с молба за помощ, докато руската армия увеличава силата си и Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом. През това време на Стария континент се усеща известна умора“, завършва френският вестник. Дори новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, известен с острата си риторика към Москва, посъветва Зеленски да не се "натоварва" с удари дълбоко в руска територия. Всички тези съобщения могат да се нарекат всичко друго, но не и „план за победа“. Защото няма план, а още по-малко победа. И е съвсем сигурно, че Владимир Зеленски няма да може да постави никакви условия на Москва, пише "Печат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase