Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък, за да обсъдят конфликта в Украйна, в първото посещение на шефа на ООН в Русия от повече от две години, съобщиха от Кремъл, цитирани от АФП.

Още по темата

Срещата ще се проведе в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в централния руски град Казан, форум, който Москва се надява да използва, за да покаже на Запада, че опитите да се изолира Русия заради офанзивата в Украйна са се провалили.
„Очаква се наред с дейността на ООН те да засегнат актуални въпроси от международния дневен ред, включително близкоизточната криза и ситуацията около Украйна“, добавиха още от Кремъл.

Гутериш многократно критикува военната офанзива на Москва срещу Украйна и каза, че тя създава "опасен прецедент" за света.
Той призова за "справедлив мир", който зачита международното право и "териториалната цялост" на Украйна.
По време на последното си посещение през април 2022 г., два месеца след като Русия започна своята офанзива, Гутериш е обсъдил с Путин предложения за хуманитарна помощ и евакуация на цивилни от зоните на конфликт, според прочетено от ООН съобщение от срещата.


Няма признаци, че нито Киев, нито Москва все още са отворени за по-широки преговори за уреждане за прекратяване на продължаващия две години и половина конфликт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase