Снимка: ЕПА/БГНЕС

"ООН си затваря очите за изстъпленията, извършени от украинските сили при нахлуването им в руската област Курск, започнало миналия месец", каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС от кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Лавров каза, че украинските "терористични групи" използват западни оръжия, за да извършват безразборни действия в Курск.

"Там те бомбардират домове всеки ден, бомбардират социални институции, мирни граждани, които се придвижват с колите си към по-безопасни места. Не съм чул никакви гласове от представители на ООН, отговарящи за правата на човека, включително, разбира се, от генералния секретар", добави Лавров, визирайки секретаря на ООН Антонио Гутериш.

Украинските сили започнаха своята контраофанзива в руската Курска област в началото на август, като официални лица заявиха, че са завзели големи части от територията и около 100 селища.

През последните седмици руските военни заявиха, че са си върнали някои от тези градове и села. Русия твърди, че не могат да бъдат водени мирни преговори, докато Киев не изтегли войските си от Курск.

Лавров също така предупреди страните от Източна Европа, съветски съюзници по време на Студената война, а сега част от НАТО и ЕС, че лидерите на западните държави ги презират. “Източноевропейските страни, които сега са под крилото на НАТО или под покрива на ЕС, трябва да разберат как се отнасят към тях техните господари. Те не им се доверяват. Те дори не искат да ги допуснат до нещо, което се доближава до значими работни позиции“, каза външният министър на Русия.

Лавров допълни, че все повече страни отхвърлят идеята за американския долар като референтна валута, някога възхвалявана като "световен актив" от Международния валутен фонд и Световната банка.

"Къде е всичко това сега? Сега хората или бягат от долара, или, в случая на тези, които са твърде дълбоко потопени в системата, се опитват постепенно да намалят зависимостта си", добави Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase