Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна не успява да преодолее енергийната криза поради продължаващата вътрешна политическа борба, пише New York Times.

Още по темата

Изданието отбелязва, че всичко е започнало с уволнението на ръководителя на националната електроенергийна компания Владимир Кудрицки. В продължение на две години той осигурява работоспособността на украинската енергийна система.

Висши енергийни служители паднаха и ключовите решения в енергийната политика бяха отложени поради политически изчисления, казват законодатели и експерти, което коства ценно време на Украйна в подготовката за зимата.

В продължение на повече от две години, докато Русия безмилостно бомбардираше електроцентралите на Украйна, ръководителят на националната електрическа компания, Володимир Кудрицки, спечели похвали от съюзниците на Киев и енергийните експерти за това, че поддържаше електрическата мрежа на страната като цяло работеща, пише още изданието.

Миналият месец Кудрицки е уволнен от надзорния съвет на компанията Ukrenergo. Украинските законодатели разкритикуваха този ход като неоснователен. Страните, финансиращи ремонти на електроцентрали, казаха, че не е навреме, тъй като Украйна се бори да възстанови опустошената си енергийна мрежа преди зимата.

В допълнение към безпокойството им, двама членове на надзорния съвет на Ukrenergo подадоха оставка в знак на протест, като казаха, че уволнението е „политически мотивирано“. Няколко депутати пък заявиха, че Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, стои зад хода, за да получи по-голям контрол върху управлението на компанията.

Тъй като новината за предстоящото уволнение на Кудрицки се разпространи през миналия месец, посланикът на ЕС в Киев Катарина Матернова писа до украинския премиер Денис Шмихал, предупреждавайки, че подобен ход „може да застраши нашата колективна способност да подкрепяме Ukrenergo и други приоритетни мерки за жизненоважната енергийна сигурност на Украйна“.

Спорът е коствал на Украйна ценно време в подготовката за зимата, според Кудрицки. Решението, каза той, е „да оставим настрана всякакви политически предпочитания или всяко желание за създаване на амбициозни планове или каквото и да е и да следваме едно просто правило: слушайте инженерите“.

Олексий Михайленко, бивш енергиен съветник в британското посолство в Киев, каза, че от началото на войната е било ясно, че Русия може да удари електроцентрали.

„Но правителството изглежда не е използвало никакви проактивни политики за осигуряване на енергийните доставки“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase