Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН описа ситуацията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа като "много крехка" и обеща да разшири инспекциите на агенцията, за да включи критични доставки на електроенергия.

Рафаел Гроси говори на пресконференция в Киев във вторник след среща с президента Володимир Зеленски и украински представители на ядрената и енергийната сфера.

Това е 10-ото му посещение в Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

"Мисля, че ситуацията, много често съм я характеризирал, е много крехка", каза Гроси. "Станцията отново е на ръба да спре. Имали сме осем такива случая в миналото. Това означава липса на захранване. А няма ли захранване, няма охлаждане. Без охлаждане... тогава може би следва катастрофа."

По-рано Гроси публикува в X, че е на път за Запорожие, за да "помогне за предотвратяване на ядрена авария".

Запорожката централа, която попадна под руски контрол в резултат на пълномащабната си инвазия, видя артилерийски обстрел в района в понеделник, който повреди достъпа до електроенергия на съоръжението, според нейния оператор Energoatom, който обвини Русия за атаките.

"Руският обстрел повреди една от двете външни въздушни линии, чрез които Запорожката АЕЦ получава енергия от украинската енергийна система", каза операторът в публикация в Telegram. "В случай на повреда на втората линия ще възникне извънредна ситуация", каза украинската агенция, добавяйки, че техниците не могат да получат достъп до мястото на повредата поради "реалната заплаха от повторен обстрел".

Анализаторите казват, че експлозия в завода в Запорожие ще произведе радиация и вероятно ще предизвика паника, но рискът от радиация извън непосредствената зона на взрива ще бъде относително нисък и няма да прилича на мащаба на катастрофата в Чернобил през 1986 г. Освен това, ако вятърът е в източна посока, радиацията може да бъде изтласкана към Русия.

Запорожката област е една от четирите — заедно с Донецк, Херсон и Луганск — в южна и източна Украйна, които Русия частично и незаконно анексира през септември 2022 г., седем месеца след като нахлу в своя съсед.

Миналата седмица шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отговори на критиките, които получи за посещението си в руската електроцентрала Курск: "Това е много сериозна международна криза и хората очакват МААЕ да вземе страна и да критикува А или Б".

"За да бъдем подходящи, за да бъдем полезни в тази ситуация, трябва да продължим да се ангажираме, трябва да поддържаме работата си техническа и обективна", каза Гроси.

Базираната във Виена МААЕ казва, че продължаващите атаки в района на Запорожие, както и повредите в мрежата на Украйна, представляват заплаха за енергоснабдяването, което е жизненоважно за атомните електроцентрали в страната.

Гроси, който пътува с екип от експерти и служители на МААЕ, започна кръг от срещи в Киев със спиране в Министерството на енергетиката и разговори с министъра Херман Халущенко.

Гроси каза, че е приел украинско искане за разширяване на инспекциите, така че да включат електрическите подстанции, захранващи атомните електроцентрали на Украйна:

"Това е ново измерение, важно измерение, надявам се, на нашата подкрепа тук, което обсъдихме и договорихме с президента Зеленски току-що."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase