Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната е започнало по-комплексна проверка, която да провери организацията по подготовка на летците, както и взимането на мерки за безопасност във ВВС. Това каза за bTV министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

"Днес представихме полета от излитане до настъпване на това нещастно събитие. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма момент, в който да има технически отказ от машината. Пилотите са предприели прекомерен риск. Мотивът е, че това упражнение е изпълнявано много пъти.  Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотът управлява и той взема решения как да завърши фигурата. Предоверил се е на опита и експертизата, които има и може да предприеме риска", добави още той.

По думите му, пилотите са имали достатъчно летателни часове и добави, че е абсурд да се надписват летателни часове.

"Ще можем да разгледаме други аспекти на подготовката на летците. Искам да видя как работят командирите, как се работи с пилотите. Искаме пилотите да бъдат осигурени и да изпълняват задачи, за които са подготвени. За нас е ценен животът на пилотите, след това да им дадем необходимата подготовка.Това е високорискова професия. Но нека се обърнем към нашата страна. Ние не сме спокойни, че се случват такива неща, затова правим проверки. Трябва да вземем максимални мерки, за да не се случват такива неща", каза Запрянов.

"Войните в Украйна и Близкия изток пряко военно не ни застрашават. Ние охраняваме въздушното пространство със собствени сили. Имаше много авиационни учения в България тази година. НАТО в рамките на колективната отбрана гарантира нашата отбрана. Имаме способности да обхващаме дронове. Следващият парламент трябва да разработи процедура за дронове, които не са регламентирани и летят. Да могат да бъдат сваляни, наблюдаваме дронове, включително любителски, да летят над стратегически цели", коментира  Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase