Снимка: БГНЕС

Делът на руснаците, изпитващи тревога е нараснал до 49% след нахлуването на украинските въоръжени сили в района на Курск, което е рекорд, сочи проучване, проведено от Фондация "Обществено мнение" (FOM) и цитирано от обявената за враг на Кремъл медия Moscow Times.

Последният път, когато обезпокоените са били повече от по-хладнокръвните било през 2023 г., когато бойци от Руския доброволчески корпус и легион "Свобода на Русия" извършиха рейд в Белгородска област.

Според другия вражески за Москва сайт Meduza администрацията на президента Путин е инструктирала руските пропагандисти да подготвят населението, че боевете за района на Курск ще продължат повече от месец.

Според информацията властите възнамерявали да представят нахлуването на украинските въоръжени сили в един от руските региони като "нова нормалност" и да гарантират, че гражданите ще свикнат с това и ще спрат да го третират като нещо шокиращо. Според плана на Кремъл държавните медии ще трябва да обяснят на населението, че връщането на териториите ще отнеме време и "трябва да изчакаме".

Междувременно нахлуването на украинските въоръжени сили в руския регион срива рейтинга на президента Владимир Путин, отбелязва Moscow Times, позовавайки се на Фондация "Обществено мнение" (FOM).

Към 25 август нивото на "одобрение" на дейността му се е понижило до 72,4%, което е най-ниската стойност от началото на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase