Снимка: БГНЕС
fallback

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., репортери от цял ​​свят се втурнаха към полско-украинската граница, за да отразяват изселването на бежанци, бягащи от руските бомби.

Сред тях беше Пабло Гонсалес, журналист на свободна практика от Испания, който живееше в Полша от 2019 г., работейки за испанската информационна агенция EFE, Гласът на Америка и други медии. Базираните във Варшава репортери го познаваха като приятелски колега, който обичаше да пие бира и да пее караоке до малките зори.

Две години и половина по-късно той беше изпратен в Москва като част от размяна на затворници, оставяйки зад гърба си както мистерии за това кой всъщност е той, така и опасения за това как Полша се справи със случай, в който той беше обвинен, че е руски агент.

В първите дни на войната Гонзалес прави репортажи на телевизионни зрители в Испания на фона на бежанци, пристигащи на гарата в полския граничен град Пшемисл.

Но по-малко от седмица след началото на войната полските агенти по сигурността влязоха в стаята, в която беше отседнал, и го арестуваха. Те го обвиниха в "участие в чужди разузнавателни дейности срещу Полша" и казаха, че е агент на ГРУ, руското военно разузнаване.

Приятелите бяха изумени – и тъй като Полша държеше Гонзалес без съдебен процес в продължение на месеци, които се превърнаха в години, някои станаха скептични и организираха протести в Испания с искане за освобождаването му. Властите никога не са описвали подробно обвиненията.

Но в четвъртък вечерта едрият 42-годишен мъж с обръсната глава и брада беше посрещнат у дома от президента Владимир Путин, след като беше освободен при най-голямата размяна на затворници от съветската епоха.

Включването му в сделката изглежда потвърждава подозренията, че Гонзалес е бил руски агент, използващ прикритието си като журналист.

Роден в Павел Рубцов през 1982 г. в тогавашна съветска Москва, Гонзалес заминава за Испания с майка си испанка на 9-годишна възраст, където става гражданин и получава испанското име Пабло Гонсалес Ягуе. Започва да се занимава с журналистика, като работи за изданията Público, La Sexta и Gara, баски националистически вестник.

Не е ясно какво е накарало Полша да го арестува. Разследването остава класифицирано и говорителят на тайните служби каза пред Асошиейтед прес, че не може да каже нищо освен това, което беше в кратко изявление. Полша е в повишена готовност след поредица от арести на заподозрени в шпионаж и саботаж, част от това, което властите разглеждат като хибридна война на Русия и Беларус срещу Запада.

Полските служби за сигурност казаха, че Полша го е включила в сделката поради близкия полско-американски съюз и "общите интереси на сигурността". В изявлението си те казаха, че "Павел Рубцов, офицер от ГРУ, арестуван в Полша през 2022 г., (е) изпълнявал разузнавателни задачи в Европа".

Ръководителят на британската агенция за външно разузнаване MI6, сър Ричард Мур, каза на Форума за сигурност в Аспен през 2022 г., че Гонзалес е "нелегален", който е бил арестуван в Полша, след като "се е маскирал като испански журналист".

Терминът "незаконен" се отнася за шпиони, които действат под неофициално прикритие, което означава, че не се ползват от дипломатически имунитет.

"Той се опитваше да отиде в Украйна, за да бъде част от техните дестабилизиращи усилия там", каза Мур.

Друг намек за дейността му дойде от независимото руско издание Agentstvo, което съобщи, че през 2016 г. Рубцов се е сприятелил и е шпионирал Жана Немцова, дъщерята на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше убит в Москва през 2015 г.

Базирани в Полша журналисти, които са познавали Гонзалес, казаха, че той е използвал базата си в Полша, за да пътува до бивши съветски страни, включително Украйна и Грузия. Той имал лиценз да управлява дрон и го използва, за да заснеме Аушвиц-Биркенау от въздуха за отразяване на 75-ата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта през 2020 г.

Гласът на Америка, организация, финансирана от правителството на САЩ, потвърди, че той е работил за кратко за тях, но оттогава са премахнали всяка негова работа от уебсайта си.

"Пабло Гонсалес допринесе за няколко истории на Гласа на Америка като фрийлансър за относително кратък период от време, започвайки в края на 2020 г.", каза говорителят Емили Уеб в отговор на запитване по имейл. "Като работещ на свободна практика, който предоставяше съдържание на редица медии, услугите му бяха уредени чрез трета компания, използвана от новинарски организации по целия свят."

"В нито един момент той не е имал достъп до каквито и да било системи на VOA или идентификационни данни на VOA", каза Уеб. "Веднага след като Гласът на Америка научи за обвиненията, премахнахме неговия материал."

Тъй като съдебната система на Полша беше политизирана под управлението на популистко правителство от 2015-23 г. някои активисти се тревожеха дали правата му се спазват. Репортери без граници беше сред групите, които призоваха той да бъде изправен пред съда или освободен.

Групата стои на позицията си, че той не е трябвало да бъде задържан толкова дълго без съдебен процес. "Вие сте невинни, докато съдебен процес не ви докаже, че сте виновен", каза Алфонсо Баулуз, ръководител на офиса на групата в Испания, пред АП в петък. Той изрази разочарование от мълчанието около случая и факта, че очевидно изобщо няма да има процес, като каза, че Полша не е представила доказателствата, които има срещу него.

Но групата също така казва, че очаква Гонзалес да даде обяснение сега, когато е на свобода.

Яп Ариенс, холандски видеожурналист, базиран във Варшава, излизал с човека, когото познавал като Пабло във Варшава и Киев, както и в Пшемисл малко преди ареста му.

Ариенс го описва като дружелюбен, забавен мъж с мачовско поведение и гръден кош, покрити с татуировки, които веднъж показал в бар.

Гонзалес като цяло се вписвал, но изглеждал по-добре от средния журналист на свободна практика. Винаги имал най-новите и скъпи телефони и компютри, работейки на границата между Полша и Украйна с най-новия 14-инчов MacBook Pro. Имал много пари за харчене в баровете.

Той си спомни, че Гонзалес веднъж казл: Животът е хубав, животът е почти твърде хубав."

"И си помислих: "Човече, животът на свободна практика никога не е твърде добър. За какво говориш? Не познавам фрийлансър, който да говори така."

Гонзалес, чийто дядо е емигрирал от Испания в Съветския съюз като дете по време на Испанската гражданска война, беше известен като баски националист с връзки с движението за независимост на региона.

Русия е заподозряна в подкрепа на сепаратистки движения в Испания и на други места в опит да дестабилизира Европа.

Съпругата на Гонзалес в Испания се застъпваше от негово име по време на задържането му в Полша, въпреки че не живееха заедно по време на ареста му.

През последните години поддръжниците имаха акаунт в Twitter, сега X, за да се застъпват за неговото освобождаване.

Когато руското правителство обяви, че Павел Рубцов е пристигнал в Москва в четвъртък, акаунтът @FreePabloGonzález туитна: "Това е последният ни туит: Пабло най-накрая е свободен. Безкрайни благодарности на всички."

Тези, които са следили случая, сега очакват следващите му действия.

Има испанско гражданство — и право да се върне в Европейския съюз. Съпругата му беше цитирана в испански медии, като каза, че се надява той да може да се върне в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 месец

В Мадрид сега се провеждат масови протести срещу социализма и срещу мигрантите, но за това в БГ се мълчи...

29

28-ми,

преди 1 месец

Не виждаш ли колко абсурден аргумент е това? Реторичен въпрос, очевидно не виждаш... :D

28

до 27

преди 1 месец

всъщност ти чупиш ***... 16-годишните хлапаци с най-новия айфон не са руски шпиони, защото знаем кой им дава пари за тия телефони - мама и тате, и знаем откъде ги изкарват... но когато прошляци журналисти имат да пръскат по една заплата всяка година за телефон е логично да се замислиш... ама ти не можеш, нали? всъщност, в България се живее много добре, ама сте мрънкячи... руски поддддлоги...

fallback