Кадър: YouTube

Съд в руския далекоизточен град Владивосток днес осъди американски войник, арестуван по-рано тази година, на три години и девет месеца затвор по обвинения в кражба и заплахи за убийство, съобщиха руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
34-годишният старши сержант Гордън Блек е летял до Владивосток, пристанищен град на Тихия океан, за да се види с приятелката си, и е бил арестуван, след като тя го е обвинила, че я е обрал, според американски официални лица и руските власти.

Руските агенции ТАСС и РИА Новости съобщават от съдебната зала на Първомайския районен съд във Владивосток, че съдията е определил също така Блек да плати 10 000 рубли (115 долара) обезщетение. Прокурорите искаха Блек да бъде осъден на четири години и осем месеца затвор.

Осъждането на Блек допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия, които стават все по-напрегнати на фона на продължаващите бойни действия в Украйна.

Русия държи в затворите си редица американци, сред които са бившият морски пехотинец Пол Уилън и репортерът на "Уолстрийт Джърнал" Еван Гершкович. Правителството на САЩ обяви двамата мъже за неправомерно задържани и се опитва да преговаря с руските власти за освобождаването им.

Държавният департамент на САЩ настоятелно съветва американските граждани да не ходят в Русия, припомня АП.

Съгласно политиката на Пентагона военнослужещите трябва да получат разрешение за всяко международно пътуване от ръководителя по сигурността или командира си.

Армията на САЩ заяви миналия месец, че Блек не е поискал разрешение за международното пътуване и то не е било разрешено от министерството на отбраната. Като се имат предвид военните действия в Украйна и заплахите за САЩ и техните военни, е изключително малко вероятно той да е получил одобрение.

Блек е бил в отпуск и в процес на завръщане в базата си Форт Кавазос, Тексас, от Южна Корея, където е бил разположен в лагера Хъмфрис в състава на Осма армия.

Синтия Смит, говорителка на армията, заяви, че Блек се е отписал за преместването си у дома и "вместо да се върне в континенталната част на Съединените щати", е отлетял от Южна Корея през Китай до Владивосток, Русия, по лични причини.

Приятелката на Блек, Александра Вашчук, заяви пред журналисти по-рано този месец, че "това беше обикновен домашен спор", по време на който Блек "стана агресивен" и после я нападнал. "След това той открадна пари от портфейла ми, а аз не съм му давала разрешение да го направи", каза Вашчук.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase