Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъж с двойно руско и германско гражданство бе задържан вчера в Санкт Петербург, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии и хора, които го познават. Някои руски медии съобщиха, че той е заподозрян в извършването на държавна измяна, отбелязва агенцията.

Герман Мойзес, 39-годишен адвокат, който е израснал в Германия, но се е върнал да живее и работи в родната си страна, стана част от нарастващия списък на задържаните в Русия чуждестранни граждани, които попадат в капана на кризата в отношенията между Москва и Запада заради войната в Украйна.

Германското министерство на външните работи потвърди ареста на Мойзес в изявление за Ройтерс и уточни, че посолството в Москва е в контакт с неговото семейство.

"Случаят е известен на министерството на външните работи. Той се отнася за лице с германско и руско гражданство", заяви служител на ведомството. Той отбеляза, че от две години насам Москва отказва на Германия консулски достъп до нейни граждани, намиращи се руски затвори, но уточни, че Берлин остава "твърдо ангажиран с консулския достъп в този и други случаи".

Руските власти още не са потвърдили официално задържането на Мойзес и към момента няма информация какви са обвиненията срещу него.

Независими руски медии съобщиха, че Мойзес е обвинен в държавна измяна - престъпление, за което може да бъде издадена доживотна присъда, но не предоставиха подробности в подкрепа на твърдението си. Оправдателни присъди по дела за държавна измяна почти не се срещат в Русия, отбелязва Ройтерс.

Мойзес е работил като адвокат и е бил управляващ съдружник в базираната в Кьолн "Аверс груп", сочи уебсайтът на консултантската компания. На него се казва също, че фирмата предоставя услуги в подкрепа на бизнеса и управлението на недвижими имоти, както и съдействие на заможни граждани на бивши съветски републики, включително Русия, за получаване на разрешения за пребиваване в Германия.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно дали арестът на Мойзес има пряка връзка с професионалната му дейност./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase