Снимка: БГНЕС

Русия и Северна Корея са подписали споразумение, което предвижда "взаимна помощ" в случай на "агресия" срещу която и да е от тях. Това е заявил президентът Владимир Путин, който е на посещение в КНДР.

Руският президент също така нарече позицията на Пхенян за Украйна "поредно доказателство за суверенната му политика".

Путин обърна внимание на изявленията на Съединените щати и други страни от НАТО, които се съгласиха да позволят на Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, доставени от Запада.

"Това не са само изявления, това вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения", каза Путин.

Русия също така не изключва развитието на военнотехническо сътрудничество със Северна Корея във връзка с подписания Договор за стратегическо сътрудничество, заяви Путин след разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун: "Руската федерация не изключва за себе си развитието на военнотехническото сътрудничество с Корейската народнодемократична република в съответствие с подписания днес документ."

От своя страна Ким нарече Русия "най-честния приятел и съюзник" и посочи Путин "най-скъпия приятел на корейския народ", според доклад на държавната агенция РИА.

Ким Чен Ун каза пред репортери, че Северна Корея ще отговори "без колебание" на "инциденти или войни", пред които е изправена или неговата страна, или Русия, след подписването на новото споразумение с Москва.

Ким не уточни какво ще доведе до отговора или какво смята за "инцидент или война".

"Няма да има разлики в тълкуването или колебание в изпълнението на задължението да реагираме с обединени усилия на различни инциденти или войни, които вече са изправени пред нашите страни или ще се изправят пред нас в бъдеще", каза севернокорейският лидер .

Ким също така обяви, че отношенията между Северна Корея и Русия са надградени "до новото ниво на съюз".

Новият договор между двете страни е "напълно мирен и отбранителен", добави Ким.

Той каза, че договорът ще ускори създаването на "многополюсен свят", където никоя доминираща държава не може да притежава хегемонна власт.

Този пакт за взаимна отбрана може да има последици за войната на Русия в Украйна. Русия може да включи Северна Корея по-общо в конфликта, цитирайки украинските атаки срещу руски градове като Белгород или региони, анексирани от Украйна, която сега счита за руска територия.

Сега също ще бъдат зададени въпроси за това какво може да направи Русия след това, за да смекчи санкциите срещу Северна Корея, след като наскоро наложи вето върху подновяването на надзорния панел на ООН.

Освен подробностите, които грабват заглавията, Кремъл казва, че други подписани документи включват споразумения за изграждането на граничен пътен мост и сътрудничество в здравеопазването, медицинското образование и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase