Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нашата страна има значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция. Всичко това може да стане обект на руски ответни политики и ответни действия", заяви Мария Захарова пред журналисти, съобщава Ройтерс.

Поводът за изказването ѝ е възможността на Запада да конфискува доходите от руските активи.

През миналата седмица лидерите от Г-7 се споразумяха да използват лихвите от замразените от Запада руски активи, за да предоставят на Украйна заем на стойност 50 милиарда долара. Русия твърди, че това действие е противозаконно и ще навреди на Запада, тъй като ще подкопае доверието в световната финансова система.

Говорителят на външното министерство допълни, че арсеналът, с който разполага страната ѝ, е широкообхватен.

Икономисти, адвокати и експерти смятат, че един от най-вероятните ходове на Русия би бил да конфискува финансовите активи на чуждестранни инвеститори, както и ценни книжа, които понастоящем се държат в специални сметки "тип Це" и които понастоящем са блокирани.

Руски активи, като например резерви на централната банка, на стойност около 260 милиарда евро са замразени съгласно санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро се намират в базирания в Белгия централен депозитар за ценни книжа "Юроклиър" (Euroclear).

Служители от ЕС заявиха, че съюзът може да предостави около половината от заема за Украйна, който е на обща стойност 50 милиарда долара. Италианският премиер Джорджа Мелони обаче по-късно каза, че парите ще дойдат от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония и че страните от ЕС засега няма да участват директно.

Мария Захарова каза, че Русия е получила "директни сигнали" от някои страни от Г-7, че те няма да участват в подобни действия, "защото разбират, че цената би била изключително болезнена". Тя не посочи за кои страни става въпрос и не даде повече подробности. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase