Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Владимир Путин влезе в ролята на шофьор за Ким Чен Ун и го повози в чисто новия Aurus, който му подари по време на визитата си в Северна Корея.

На видеа, разпространени онлайн, се вижда как двамата се качват в лимузината и Путин отпрашва по улиците на Пхенян, демонстрирайки возилото, което самият той използва, за да се предвижва.

Това не е първият Aurus, който Ким Чен Ун получава. Когато посети Москва, той прояви интерес към лимузината на руския президент, като бе поканен да се качи на задната седалка, за да се повози. След това Путин му подари една от колите си, която беше натоварена на влака на севернокорейския лидер.

Смята се, че Ким Чен Ун е ентусиаст на автомобили и има колекция от луксозни чужди автомобили.

След като се повозиха на лимузината, Ким и Путин се отправиха на разходка в парка. 

Aurus е наричан руският Rolls-Royce. Той беше създаден, след като Путин възложи на страната да произведе своя собствена версия на луксозен автомобил, като първият му модел – Senat – се произвежда от 2018 г.

Путин използва Aurus Senat от 2018 г. като свой личен президентски автомобил, като колата е достъпна за обществеността от 2021 г.

Aurus е голям седан, който се предлага в три форми – стандартен Senat, Senat Long и Senat Limousine – последният прилича повече на Mercedes-Maybach Pullman с удължената си каросерия.

Според уебсайта на фирмата Senat Limousine е "първият луксозен автомобил от Русия" и представлява "възраждането на индустриалния, научен и технологичен потенциал на Русия". Той е напълно брониран, което не е изненадващо, като се има предвид, че Путин използва такъв. Машината има 4,4-литров туин-турбо хибриден V8 двигател, произвеждащ 590 к.с. и 649 lb ft въртящ момент. Двигателят е разработен от NAMI, но се твърди, че Porsche също е участвало в него.

Оттогава 2018 г. насам Aurus разшири гамата си, за да включи SUV Komendant, който стартира в Русия през 2023 г.

Aurus се зае да създава автомобили преди всичко за своите най-претенциозни местни клиенти, а именно самия Путин. Въпреки това винаги е сигнализирал за намерение да разшири продажбите си и извън Русия. Aurus Senat дори беше показан на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. – първото му показване в Европа след представянето му на автомобилното изложение в Москва година по-рано.

Първоначално Aurus възнамеряваше да изнася луксозния седан и за Близкия изток и Китай, но след инвазията на Русия в Украйна всички планове за разширяване бяха спрени. Затова Aurus се произвеждат в малки количества, като според съобщенията само 31 автомобила са продадени в Русия през 2022 г., което представлява 8% от общия пазар на луксозни автомобили в страната.

Не е ясно какво влияние оказва върху продажбите западните производители на автомобили, които се оттеглят от руския пазар след конфликта в Украйна.

Както и предишният подарък на Путин, и този Aurus нарушава санкциите на Запада, които забраняват износа на луксозни стоки за Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase