Снимка: архив, БГНЕС

Сръбските власти трябва да защитят волята на сръбския народ, заяви председателят на руската Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"Настоящите власти на Сърбия са длъжни да защитят волята на сръбския народ и избора на мнозинството. Какво ще се случи в противен случай е добре известно на всички: страната може да спре да съществува", написа в социалната мрежа Телеграм Володин.

Още по темата
Според него, когато Вашингтон и Брюксел не успеят да „доведат своите марионетки на власт“ в други държави, винаги се разиграва „добре познат сценарий“ - от САЩ и ЕС се правят изявления за изборни нарушения и непризнаване на изборните резултати, отвън „ситуацията се разклаща, хората се извеждат на улицата, организират се опити за преврат“.

"Нищо ново. Всяка държава, която защитава своята независимост, защитава националните интереси и ценности, е изправена пред такива предизвикателства. Днес това се случва в Сърбия", отбеляза председателят на Държавната дума. Той подчерта, че коалицията на настоящия президент Александър Вучич е спечелила предсрочните парламентарни избори. „Но хората не подкрепиха тези, на които Вашингтон и Брюксел разчитаха“, пише Володин.

На 17 декември в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни и частични местни избори, включително в столицата Белград. На парламентарния вот коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич спечели 46,72 процента от гласовете според предварителни резултати на Централната избирателна комисия. На второ място остана опозиционната проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“ с 23,56 процента, а на трето място се класира участващата в досегашното управление Социалистическата партия на Сърбия с 6,56 процента. Общо пет партии преминаха прага от три процента за влизане в сръбския парламент.

"Сърбия срещу насилието" организира протести от 18 декември, като заяви че изборите са били манипулирани, особено в столицата Белград. Представители на коалицията заявиха, че няма да признаят изборните резултати и призоваха за анулиране на вота и произвеждането на честни и свободни избори. Опозиционното обединение призова ЕС да разследва резултатите от изборите, след като международни наблюдатели казаха, че вотът е бил произведен при "несправедливи условия". Опозиционни представители обявиха гладна стачка.

На протеста в неделя вечер демонстранти, оспорващи изборните резултати, атакуваха кметството в Белград, чупейки прозорци с камъни, след което бяха отблъснати от полицията. Властите задържа 38 лица, повечето обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред. Осем полицаи са били ранени.

Снощи се състоя поредният протест на опозицията в Белград, а за днес е свикан нов.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase