Снимка: архив, БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха пред сградата на Централната избирателна комисия на Сърбия в сръбската столица Белград снощи, за да протестират във връзка с изборите, произведени по-рано през месеца, за които международни наблюдатели казаха, че не са били честни, предаде Ройтерс.

Протестиращите се отправиха после до главното полицейско управление, където се предполага, че са били задържани арестуваните при протестите, прераснали в сблъсъци и в опит за нахлуване в административна сграда вчера.

Полицията обяви, че 38 души са били задържани по време или след протестите на опозицията в неделя. Осем полицаи са били ранени в сблъсъците. Тогава протестиращите изпочупиха стъклата и огледало на централното фоайе на кметството на Белград, преди полицията да използва лютив спрей и да ги разпръсне около 22 ч. местно време.

На изборите на 17 декември управляващата Сръбска прогресивна партия спечели 46,72% от гласовете според предварителни резултати на Централната избирателна комисия. На второ място остана опозиционната формация „Сърбия срещу насилието“ с 23.56%, а на трето място се класира Социалистическата партия на Сърбия с 6.56%, припомня Ройтерс.

"Сърбия срещу насилието" организира протести от 17 декември и казва, че изборите са били манипулирани, особено в столицата Белград. Някои опозиционни политици дори организираха гладна стачка, допълва Асошиейтед прес, който също съобщава за протеста, организиран в Белград и тази вечер.

Представители на "Сърбия срещу насилието" заявиха, че няма да признаят изборните резултати и призоваха за анулиране на вота и произвеждането на честни и свободни избори. Съюзът призова и ЕС да разследва резултатите от изборите, след като международни наблюдатели казаха, че вотът е бил произведен при "несправедливи условия", припомня АП.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил, който беше критикуван от опозицията за негови предполагаеми проправителствени изявления, днес разкритикува насилието и вандализма по време на протеста в неделя. В пост в "Екс" Хил добави, че легитимността на демократичните процеси зависи от прозрачността и от готовността на всички партии, печелещи или губещи, да уважават волята на народа, така както тя е изразена чрез избирателните урни", припомня АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase