Снимка: БГНЕС

Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи върху собствената си отбрана, каза полският премиер снощи. Това изявление бе направено няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, изречени пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде АФП.

"Ние не прехвърляме повече никакви оръжия на Украйна, защото ние самите се въоръжаваме с по-модерни оръжия", заяви Моравецки пред полската частна телевизия "Полсат" относно военната и хуманитарната подкрепа на Полша за Украйна въпреки конфликта за украинското зърно.

Полският премиер не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна,  е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното.

"Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове", обясни той.

Още по темата

Моравецки също така поясни, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.

Полша е една от най-верните поддръжнички на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и е един от основните доставчици на оръжия за Киев. Страната прие и около 1 млн. украински бежанци, които се възползваха от различни видове държавна помощ. Напрежението между Варшава и Киев, предизвикано от забраната на Полша за внос на украинско зърно, за да защити интересите на своите фермери, се засили през последните дни.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Общото събрание на ООН, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия. Полският заместник министър на външните работи реагира на тези изказвания с думите, че това е една фалшива теза спрямо Полша и тя е особено неоправдана предвид това, че Полша подкрепя Украйна от първите дни на войната.

Транзитен маршрут на ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна затвори черноморските морски пътища, използвани преди войната, в резултат на което ЕС се превърна в основен транзитен маршрут и дестинация за износ на украинско зърно. През май ЕС се съгласи да ограничи вноса в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, опитвайки се да защити фермерите там, които обвиняват вноса за спада на цените на местните пазари. Мерките позволиха продуктите да продължат да преминават транзитно през петте страни, но спряха продажбата им на местния пазар. Но в петък Европейската комисия заяви, че прекратява забраната за внос с аргумента, че "са изчезнали изкривяванията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна". Полша, Унгария и Словакия веднага обявиха, че ще се противопоставят на този ход, съобщава БГНЕС.

Въпросът е особено чувствителен в Полша, където следващия месец се провеждат избори. Настоящото дясно правителство на партията "Право и справедливост" има силна подкрепа в земеделските райони. „Ние бяхме първите, които направиха много за Украйна и затова очакваме те да разберат нашите интереси“, каза Моравецки в сряда пред Polsat News. „Разбира се, че уважаваме всичките им проблеми, но за нас най-важен е интересът на нашите фермери.

Киев отговори на предупрежденията на Полша, Унгария и Словакия, като обяви, че ще подаде жалба до Световната търговска организация (СТО). Моравецки предупреди по-рано в сряда, че ще разшири списъка на украинските продукти, забранени за внос, ако Киев ескалира спора за зърното. В изявление на външното министерство се казва, че „оказването на натиск върху Полша в многостранни форуми или изпращането на жалби до международни съдилища не са подходящи методи за разрешаване на различията между нашите страни“. Киев отговори с призив към Полша да "остави емоциите настрана", след като извика своя посланик, призовавайки Варшава да приеме "конструктивен" подход в спора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase