Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase