Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е подал искове в Световната търговска организация (СТО) срещу трите си съседки от ЕС - Полша, Словакия и Унгария - във връзка със забраните им за внос на украинско зърно.

"За нас е изключително важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви в изявление министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитиран от БГНЕС. "Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях."

Още по темата

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев призна, че ако България не е била отменила забраната за внос от Украйна, страната ни е била заплашена с глоби от Европейската комисия (ЕК).

Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

По думите му има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентират лицензионните режими, което означава да се определят стоки и количества, от които ще има определен внос.

Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, обеща министърът.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес именно заради отпадането на забраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase