Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин се съгласи да продължи зърнената сделка, която изтичаше идната седмица, съобщи Франс прес, позовавайки се на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Но Ройтерс цитира Ердоган, че няма сигурността това да продължи, по подобен начин реагира и "Дейли Сабах".

"Готвим се да посрещнем Путин през август и се договорихме за удължаване на Черноморския зърнен коридор", е казал Ердоган. По-рано днес бе съобщено, че Путин ще бъде в Турция на 22 август. До момента руските чиновници не са коментирали информацията.

"Ройтерс" цитира Ердоган така: "Както знаете, готвим се да посрещнем г-н Путин в Турция през август, и сме съгласни, че Черноморският зърнен коридор трябва да се продължи. Г-н Гутериш от ООН изпрати писмо на Путин. Надявам се, че с това писмо и със съвместните усилия - нашите и на Русия - зърненият коридор ще бъде продължен".

Още по темата

Според "Дейли Сабах" Ердогане казал: Придържаме се към общо мнение за удължаване на зърнения коридор.

Първоначално споразумението между Русия и Украйна бе сключено през юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН. Според него може безопасно да се експортират по черноморски транспортни коридори украински зърнени храни, което дотогава бе невъзможно заради блокадата на украинските пристанища от руските военни. До сделката се стигна, след като стана ясно, че преустановяването на износа на зърно от Украйна (един от най-големите производители в света) води до глобална продоволствена криза.

Черноморската зърнена инициатива (официалното наименование на споразумението) бе за срок от 120 дни с възможност за удължаване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase