Снимка: БГНЕС

Ако помощите за Украйна продължат да се бавят, то има реална опасност тя да рухне като държава. Видя се, че Европа, за съжаление не може да влезе в обувките на Съединените щати и се задъхва. Заради предизборната кампания в САЩ горещи конфикти започват да се преобръщат и то не в полезна за Съединените щати посока. Франция използва своята мощ - ядреният потенциал, който притежава - първо, да играе по-твърдо в защита на Украйна, но в същото време да остави вратата отворена за разговори с Кремъл. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Това, което прави Макрон наподобява това, което прави Путин. Действа се агресивно, но в момента, в който по някакъв начин усети някаква заплаха или натиск, казва - да, но ние винаги бихме играли ядрената карта за наша защита.

"Това наистина е висш пилотаж - от една страна показваш мускули и сила, като ядрена страна, която може да се изправи срещу всяко предизвикателство. Както виждаме нямаше реална заплаха към Франция. Имаше заплаха, че ракетите щели да стигнат чак до Великобритания, до Полша и до къде ли не, но за Франция няма нито дума".
Франция използва тази своя мощ, ядреният потенциал, който притежава - първо, да играе по-твърдо, но в същото време да остави вратата отворена, добави Керемедчиев. "Тя казва: "Да, ние сме готови да защитаваме Украйна. Заставаме зад нея. В това число и с въоръжените си сили. Но от друга страна сме отворени за диалог с Русия и оставяме вратата отворена". 

Опитите да се свали Зеленски са цел на руската армия и Кремъл още от първия ден на войната, каза още гостът. Това е ясно и няма нищо изненадващо в атентатите срещу него, но също така "е видно, че той еднолично ръководи украинската армия".

"Неговото отстраняване, ако се случи, би ударило моралът на украинската армия, а от друга страна би обезглавило административния капацитет на украинската държава. За това Зеленски е един от най-пазените в момента хора на Земята, за да може да продължава бързо и еднолично да взима решения, които да променят политиката на бойното поле".

Русия определено бърза да напредне на бойното поле, давайки стотици жертви в това число и цивилни, каза Керемедчиев. "Видимо е, че Русия иска на всяка цена ако може това лято да достигне до границите на самопровъзгласилите се републики и по този начин да ги завладее изцяло". По думите на събеседника "това всъщност е победата, за която говори Путин" в своите последни речи.

"Путин ще счита за победа "реалното освобождаване", както той го нарича, на тези самопровъзгласили се републики. Цялостното им завладяване и присъединяването им към Руската федерация".

А що се отнася до Украйна, тази помощ наистина бе много забавена от САЩ, но пък Пентагонът наистина намери други начини да снабдява Украйна с оръжие, като предоставяше оръжие на трети страни, които го прехвърляха към Украйна, като даже и Южна Корея се включи по този начин, посочи гостът.

"Това, което виждаме, е много тежка ситуация на фронта. Видимо е, че в момента Украйна изостава от активността и има много голяма вероятност, ако постъпленията се забавят още, реално да се срине целият капацитет на украинската армия и на украинската администрация, защото има опасност Украйна да рухне като държава".

Видя се, че Европа, за съжаление не може да влезе в обувките на Съединените щати, изтъкна анализаторът. "Байдън в един момент каза, че по-скоро това е европейски проблем, но се видя, че Европа се задъхва. Отделни държави започнаха по единично да изпращат средства, но общата европейска структура започна да се задъхва и да буксува".

"През втората половина на тази година се очаква Унгария да поеме и председателството на Европейския Съвет и това предопределя също, че и занапред се очаква европейската външна политика да бъде още по-беззъба".
Груба грешка на президента Байдън е да бави въоръжението, което е одобрено за изпращане на Израел. Той се огъна под натиска на протестиращите студенти и на либералите, които искат ограничаване на действията на Израел. Но това, което бе спряно като доставки са високоточните системи за поражение, като в същото време САЩ продължава да доставя високоефективни, с ниска себестойност, но нанасящи огромни поражения бойни системи. Спират се високотехнологичните и прецизни дронове, а точно по този начин могат да се намалят жертвите, обясни гостът.

"Байдън отново наля вода в мелинцата на Тръмп. Той каза: заставаме желязно зад гърба на Израел, но в същото време се огъна. Това е грешка, защото Израел така или иначе ще довърши тази операция, защото Натаняху иска да излезе с някакво лице от тази каша", подчерта събеседникът. "САЩ и Байдън са в предизборна кампания от нея страда и Украйна, страда и Газа, и ситуацията в Южнокитайско море.  Заради предизборната кампания горещи конфикти започват да се преобръщат и то не в полезна за САЩ посока".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase