Снимка: БГНЕС
fallback

Възможно е да бъде подновена атаката срещу Киев от Беларус, ако наемниците на "Вагнер груп" последват своя лидер Евгений Пригожин в страната, предупреди бившият началник на британския генерален щаб, съобщи „Скай нюз“.

Лорд Данат заяви в интервю за телевизията, че „очевидно той е напуснал сцената, за да отиде в Беларус, но дали това е краят на Пригожин и Групата "Вагнер"? Фактът, че е отишъл в Беларус, според мен е повод за безпокойство.

"Това, което не знаем, което ще разберем през следващите часове и дни, е... колко от неговите бойци всъщност са отишли с него“, добави той.

"Ако той е отишъл в Беларус и е запазил ефективна бойна сила около себе си, тогава той отново представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев и откъдето започна всичко това на 24 февруари миналата година.

"Макар да изглежда, че този въпрос е приключен, мисля, че това далеч не е вярно и вторичните трусове ще се отразяват още дълго време.

"Те (Украйна) трябва да наблюдават този фланг много внимателно и да се уверят, че разполагат с маневрени единици, така че да могат да отблъснат нова атака откъм Беларус", категоричен е бившият ръководител на генералния щаб.

От своя страна бившият офицер от МИ6 Кристофър Стийл заяви, че „въстанието на наемническата групировка "Вагнер" подсказва, че Владимир Путин е "загубил авторитета си" в Русия“.

"Това, което се е променило според мен, е, че Владимир Путин е загубил авторитета и легитимността си в Русия и е бил предизвикан по някакъв начин. Да, засега той успява да се измъкне от това“, каза той, като добави:

"Да видиш развоя на събитията в Русия вчера и скоростта, с която ситуацията сякаш излезе извън контрол, трябва да е много тревожно за Путин и хората около него."

Главният секретар на Министерството на финансите Джон Глен коментира, че напрежението в Русия е "обезпокоително", но настоя, че това не е въпрос, в който Обединеното кралство ще се намеси. "Нищо не се е променило по отношение на позицията на правителството в подкрепа на Украйна."

Държавен секретар в сянка за изравняване на нивото, жилищно настаняване и общности на Обединеното кралство Лиза Нанди посочи, че съюзниците от НАТО трябва да покажат "напълно единен фронт" срещу "раздробяващата се съвкупност от руски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

xoxo

преди 11 месеца

#228Логиката е за познавачи,не лаици ;) Пригожин и Вагнер отидоха на линията с Полша,преди това в Беларус разтовариха ядрено оръжие..В същото време в Москва върви чистка,която няма да въде официално обявена:та с един куршум-два заека отстреля Путин.Комбинатор е,нема съмнение.И явно също така е в добро здраве и няма да го свалят превратаджии скоро.

216

МастърШеф Шоу

преди 11 месеца

А някой запитал ли се е КОЙ постави тоя продавач на блиночки и квас за командир на "Вагнер" ? ... Въпроса е много важен . Преди създаването на наемническата армия Гената Пригожин няма НИКАКЪВ военен опит А САМО посредствени готварски умения... И КОЙ го издига от сергийката му със закуски до този пост ? .... Аааа, не беше ли ПУТИН ? Пригожката е една кукла на конци И ЦЯЛАТА ТАЗИ "ТРЕВОЖНА" СИТУАЦИЯ започва да се изяснява като една режисирана от Джудже пиеса с цели които ще разберем последни ....

215

Анонимен

преди 11 месеца

Скоро ще се отвори втори фронт от Беларус като извинението ще е че са Вагнер, а не руската армия

fallback