Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са били принудени от руските войски да отстъпят между осем и девет километра във "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област, заяви днес руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от Ройтерс.

Назначеният в средата на този месец на мястото на Сергей Шойгу икономист каза, че руската армия е превзела над 28 селища в Украйна през май, а от началото на годината е завоювала украинска територия с обща площ 880 квадратни километра.

Още по темата
"Русия продължава своята специална военна операция и със сигурност всичките ѝ цели ще бъдат постигнати", отбеляза Белоусов.

"Групировките на руската армия притискат противника със заеманите от тях позиции. Придвижване има по всички тактически направления. В резултат от активните ни действия във важни участъци от Харковска област противникът бележи отстъпление между осем и девет километра", поясни той, цитиран от ТАСС, на срещата на Съвета на военните министри на страните от Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в казахстанския град Алмати.

Той каза още, че от февруари 2022 година насам западните страни са отпуснали Киев разнородна помощ на обща стойност над 278 милиарда долара, като по този начин ескалират и задълбочават въоръжения конфликт в Украйна. Той отбеляза, че "Западът снабдява Украйна с допълнителни оръжия, предава ѝ разузнавателна информация, провежда обучение на украински военнослужещи и вербува наемници".

"НАТО увеличава присъствието си в Източна и Централна Европа и повишава както бойната си готовност, така и числеността на своите коалиционни сили. Алиансът подобрява военната си инфраструктура и развива тренировъчни и разузнавателни дейности в близост до нашите граници. Всичко се прави, за да се удължи и ескалира военният конфликт в Украйна", обяви министърът, цитиран от Ройтерс.

По думите му съветници на НАТО имат принос в подривна дейност и употреба на западно оръжие срещу мирни граждани на руска територия, предава ТАСС.

"Буквално снощи бе осъществена най-масираната атака на Кримския мост - с десет (ракети от тактически армейски системи) АТАКМС с време на полета малко под две минути. Всички ракети бяха свалени. В резултат на тези действия успяхме да спасим живота на стотици хора", заяви Белоусов на заседанието на Съвета на министрите на отбраната на ОДКС.

Като цяло този месец руската армия е прехванала над хиляда безпилотни летателни апарата, повече от 250 реактивни снаряда от мобилни артилерийски системи ХАЙМАРС (HIMARS) и реактивни системи за залпов огън "Вампайър", както и 50 ракети АТАКМС (ATACMS) и 8 крилати ракети СКАЛП, обяви руският военен министър.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase