Снимка: БГНЕС

Константин Рижак имаше всички основания да се чувства уверен в кариерата си в руската политика. 42-годишен ветеран от бруталната война на Кремъл в Украйна, той командва мотострелков взвод и е награден с орден за храброст.

Докато войната продължава и напрежението със Запада ескалира до безпрецедентни нива, президентът Путин описа ветерани като Рижак като гръбнака на едно ултрамилитаризирано руско общество, нов "елит", който ще поведе страната в бъдещето.

"Ветераните трябва да заемат водещи позиции в образователната система, образованието на младежта и в обществените сдружения, в държавните компании, в бизнеса, в публичната и общинската администрация, както и да ръководят региони, предприятия и в крайна сметка най-големите местни проекти", каза Путин през февруари. "Тези, които служат на Русия, трудолюбивите и военните, надеждните, надеждни хора, които са доказали своята лоялност... са истинският елит."

Руските избиратели обаче бяха на друго мнение. В предварителните избори за управляващата партия на Путин "Единна Русия" този уикенд преди регионалните избори през септември армейските ветерани от войната в Украйна претърпяха серия от унизителни поражения, подчертавайки пропастта между реториката на Кремъл и нагласите на място.

От 103-ма ветерани от "специалната военна операция" на Русия в Украйна, само шепа са били успешни, според анализ на резултатите от Верстка, руски опозиционен уебсайт. Техните провали дойдоха, въпреки че Обединена Русия обеща да увеличи броя на гласовете, получени от ветераните с 25 процента като награда за службата им в Украйна. Партийни служители също им помагаха да водят кампаниите си.

Рижак, който има пет деца и беше демобилизиран през октомври, но оттогава се върна на фронта като доброволец, спечели само 34 гласа, въпреки че беше повишен от официалния вестник на руското правителство. Баща му Николай Рижков също е депутат и бивш генерал от КГБ.

Въпреки тези предимства Рижков завърши на седмо място от девет кандидати в своя район в центъра на Москва. Победител стана Родион Газманов, прокремълски поп певец, с 5186 гласа. Не беше ясно дали скъперникът на Рижак включва 25-те процента "бонус" от управляващата партия на Путин.

Всичките 14 ветерани, които участваха в Москва, бяха отхвърлени от гласоподавателите, като обикновено завършваха на най-ниските позиции. Иван Боднюков, друг ветеран, завърши последен в своя район, като си осигури само 79 гласа, около 700 по-малко от следващия кандидат. Антивоенните нагласи са най-разпространени в Москва и Кремъл се стреми да избегне набора на жителите на столицата поради опасения от обратна реакция.

Военни ветерани също се провалиха на първичните избори на Единна Русия в окупирания Крим. Максим Дроздов, ветеран от военната агресия на Кремъл в Източна Украйна от 2014 г., зае 19-то място, докато други не успяха дори да пробият в първите тридесет.

Въпреки това ветераните от войната в Бурятия, обеднял сибирски регион, който претърпя непропорционални загуби сред руските войски в Украйна, си осигуриха първо и второ място в своите области. Те бяха единствените двама ветерани сред почти 150 кандидати в 30 области.

Докато руските избори като цяло са събития, които се твърдят, първичните избори за управляващата партия обикновено са далеч по-свободни от измами с гласуване.

Александра Гармажапова, антивоенна активистка, която ръководи фондация "Свободна Бурятия" в изгнание, каза, че резултатите от първичните избори са доказателство, че жителите на Москва няма да гласуват за военни ветерани при никакви обстоятелства. "Те правят всичко, за да гарантират, че животът им остава възможно най-удобен", каза тя.

По думите й, макар да няма масова подкрепа за войната в Бурятия, не може да се изключи, че някои хора ще дадат своя глас за ветерани. "На практика всеки познава някого, който е участвал във войната или е бил ранен, или е загинал", казва тя.

Русия освободи хиляди осъдени на насилие от своите затвори, за да се бият в Украйна, давайки им президентски помилвания след шест месеца на фронта. Те включват някои от най-известните серийни убийци в страната. Мнозина са убили отново след завръщането си у дома.

Освен че са насърчавани да търсят публични длъжности, ветераните също получават месечни плащания от руското правителство, както и данъчни облекчения и безплатно пътуване с влак. Те и децата им също имат право да учат в университета без приемни изпити.

Те също се ползват с неравностойно ниво на защита от закона,
казват критиците. Стюардеса, която наскоро извади ранен ветеран от полет, след като беше заподозрян, че пуши в тоалетната, впоследствие беше обвинена в "нарушаване правата на участник в специалната военна операция". Делото все още не е влязло в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase