Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на образованието е създало учебник по класически украински език за учениците в началните училища и разработва такъв учебник и за учениците в средните училища, съобщи руският заместник-министър на образованието Александър Бугаев, цитиран от ТАСС.

"Учебникът ще се появи. Разработката за началните класове вече е завършена. Работата по учебниците за учениците между пети и девети клас е в разгара си, така че, както казахме, съответните материали и учебни помагала ще бъдат готови. Езикът на преподаване ще е руски, но преподаването на украински като роден език, както и на други езици на народите на Руската федерация, ще създадем всички условия за това", каза той.

В училищата в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област децата ще могат да изучават украински език като роден или като избираем. Формата ще зависи от решението във всеки конкретен регион, обясни Бугаев. Образованието в тези региони е предимно на руски език, каза той.

"Правилно е човек да има право да учи и изучава родния си език, ако желае. Подготвяме учебник, който наистина ще отразява цялата красота, цялата чистота на традиционния украински език, който се е изучавал в най-добрите ни педагогически традиции през съветския период", добави Бугаев.
(БТА, Николай Велев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase