Снимка: Светлана Красивая от Pixabay

Електронното издание на Telegraf в Сърбия отбелязвам че през последните години в България са се заселили много руснаци. Лесно могат да се познаят по руските знамена, окачени на имотите им. Такъв пример е и село Войново. Местните жители вече са се запознали с новопристигналите руснаци,

Местните описват руснаците като “миролюбиви и любопитни”. Според жителите на селото, те изпитват носталгия по родината си и затова са се преместили в страна, която е близка до техните обичаи и навици. Редовно се чува и руска реч.

Димитър, жител на село Войново, наистина не преувеличава. Колкото повече отиваш на изток от страната, толкова повече се увеличава руското присъствие, отбелязва изданието, пише “Фокус”.

Само за миналата година Генералното консулство на Русия каза, че над 400 хиляди техни граждани имат над 500 хиляди имота в Източна България. Стойността на имотите, които руснаците са закупили в страната, е 15 милиарда евро.

България е една от страните, които прилагат системата за "златен паспорт“. От 2013 година чужденци, инвестирали минимум един милион лева или 500 хиляди евро в България , могат да получат разрешение за постоянно пребиваване, след това гражданство, без да преминават през по-сложните етапи на класическата процедура.

Такава система съществува и в други държави от ЕС, но инвестицията трябва да е по-голяма. В Кипър минималната сума за инвестиция е два милиона евро, а в Малта - милион и половина.

"България е привлекателна не само защото "златният паспорт“ се получава срещу малка инвестиция, но и защото руснаците смятат българите за "братя славяни“ и лесно овадяват речта на нашите съседи на юг от Дунава“, обясняват от Telegraf.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase