Снимка: БГНЕС
fallback

Съд в Русия глоби фондация "Уикимедия" с 2 милиона рубли (27 000 долара) по обвинение, че не е изтрила от "Уикипедия" дезинформация за руската армия, съобщава "Ройтерс".

Малко след като руските сили нахлуха в Украйна миналата година, Москва въведе широкообхватно ново законодателство, ограничаващо какво хората могат да съобщават за конфликта. Последваха глоби и блокиране на уебсайтове, разпространявали информация, която противоречи на официалната версия на Кремъл за военните събития.

"Уикимедия", която е собственик на "Уикипедия", вече беше глобена миналата година, тъй като не премахна две статии, свързани с войната, в една от които са дадени "оценки на руското нахлуване в Украйна през 2022 г.".

Oще по темата
Настоящата глоба беше наложена, след като руските власти обвиниха "Уикипедия" в "разпространение на дезинформация" в статии за руски военни подразделения, пояснява "Уикимедия Русия".

Организацията съобщи, че може да обжалва решението, но все още не е взела окончателно решение.

Досега в практиката на руските съдилища има само един-единствен случай, в който "Уикипедия" успя да спечели обжалване на съдебно решение, отбеляза основателят на руския клон на фондацията Станислав Козловски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Закривай

преди 1 година

окрайна!

8

Е...значи...

преди 1 година

...може и да не се плати!

7

ха ха

преди 1 година

Има проблем, глобата е в рубли

fallback